• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Orvosok és vagyon - Amerikában

Lapszemle 2019.06.05 Forrás: otszonline.hu
Orvosok és vagyon - Amerikában

Az amerikai orvosok több mint a felének 1 millió USD-t meghaladó értékű nettó vagyona van.

Az amerikai orvosok 51%-ának 1 millió USD-t meghaladó nettó megtakarítása van a Medscape Physician Wealth and Debt Report 2019 szerint: 44%-uk 1 és 5 millió dollár közötti összeggel, 7%-uk 5 millió dollár fölötti összeggel rendelkezik (e vagyonos réteg 20%-a gasztroenterológus, 19%-a dermatológus és csak 3-3%-a gyermekgyógyász és családorvos illetve 2%-a sürgősségi orvos) - olvasható az otszonline.hu-n.

Az arányokhoz tudni kell, hogy az amerikai átlagpolgárok mindössze 3%-ának van 1 millió dollárnál nagyobb megtakarítása és 5-25 millió dollár közötti összeggel 1,3 millióan rendelkeznek (nem számítva az ingatlan vagyonokat).

A nettó vagyonba (”net worth”) a bankszámlákon lévő pénzt, a nyugdíjalapot, a befektetéseket, az otthon jelzáloghitelét, az autókat és egyéb értéktárgyakat számolják be – levonva a tartozásokat. A vagyon kiszámítását az évenkénti Medscape Physician Compensation Report 2019 alapján végezték, ami 30 szakmában tevékenykedő több mint 20.000 orvos adatait tartalmazza.

A kérdőívekre adott válaszok alapján jelentős eltéréseket lehet látni az etnikai csoportok és a nemek között. Az 5 milliónál gazdagabbak 9%-a fehér 5-5%-a ázsiai és hispán, 3%-a vegyes eredetű, 2%-a afro-amerikai. Az orvosnők vagyona konzisztensen kisebb férfi kollégáikénál. Háromszor annyi férfi orvos rendelkezik 5 millió fölötti összeggel, mint orvosnő (9% vs 3%), viszont az 1 millió dollárnál kevesebb vagyonnal rendelkezők között jóval több az orvosnő, mint a férfi (61% vs 43%).

A vagyon az életkorral egyre nő, legvagyonosabb az 55 évesnél idősebb korosztály. A 70 év feletti orvosok csaknem negyedének (22%-ának) nagyobb a vagyona 5 millió dollárnál, míg a 45-49 év közöttieknek csak 2%-a, addig az 55 és 59 közöttieknek már 6%-a tartozik ebbe a nagyon jómódú kategóriába.

A tartozások tekintetében az orvosok 22%-ának (a dermatológusok 51%-ának , a szemészek 48%-ának, a kardiológusok 46%-ának, a plasztikai és az ortopéd sebészek 45-45%-ának, a népegészségüggyel, a preventív orvoslással foglalkozók, a diabetológusok/endokrinológusok 16%-kának, a családorvosok 14%-ának) több mint 500.000 USD jelzálog hitele van, 11%-uk 400.001 és 500.000 dollár közötti összeggel tartozik.

További részletek a cikkben.