• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvosok és vagyon - Amerikában

Lapszemle 2019.06.05 Forrás: otszonline.hu
Orvosok és vagyon - Amerikában

Az amerikai orvosok több mint a felének 1 millió USD-t meghaladó értékű nettó vagyona van.

Az amerikai orvosok 51%-ának 1 millió USD-t meghaladó nettó megtakarítása van a Medscape Physician Wealth and Debt Report 2019 szerint: 44%-uk 1 és 5 millió dollár közötti összeggel, 7%-uk 5 millió dollár fölötti összeggel rendelkezik (e vagyonos réteg 20%-a gasztroenterológus, 19%-a dermatológus és csak 3-3%-a gyermekgyógyász és családorvos illetve 2%-a sürgősségi orvos) - olvasható az otszonline.hu-n.

Az arányokhoz tudni kell, hogy az amerikai átlagpolgárok mindössze 3%-ának van 1 millió dollárnál nagyobb megtakarítása és 5-25 millió dollár közötti összeggel 1,3 millióan rendelkeznek (nem számítva az ingatlan vagyonokat).

A nettó vagyonba (”net worth”) a bankszámlákon lévő pénzt, a nyugdíjalapot, a befektetéseket, az otthon jelzáloghitelét, az autókat és egyéb értéktárgyakat számolják be – levonva a tartozásokat. A vagyon kiszámítását az évenkénti Medscape Physician Compensation Report 2019 alapján végezték, ami 30 szakmában tevékenykedő több mint 20.000 orvos adatait tartalmazza.

A kérdőívekre adott válaszok alapján jelentős eltéréseket lehet látni az etnikai csoportok és a nemek között. Az 5 milliónál gazdagabbak 9%-a fehér 5-5%-a ázsiai és hispán, 3%-a vegyes eredetű, 2%-a afro-amerikai. Az orvosnők vagyona konzisztensen kisebb férfi kollégáikénál. Háromszor annyi férfi orvos rendelkezik 5 millió fölötti összeggel, mint orvosnő (9% vs 3%), viszont az 1 millió dollárnál kevesebb vagyonnal rendelkezők között jóval több az orvosnő, mint a férfi (61% vs 43%).

A vagyon az életkorral egyre nő, legvagyonosabb az 55 évesnél idősebb korosztály. A 70 év feletti orvosok csaknem negyedének (22%-ának) nagyobb a vagyona 5 millió dollárnál, míg a 45-49 év közöttieknek csak 2%-a, addig az 55 és 59 közöttieknek már 6%-a tartozik ebbe a nagyon jómódú kategóriába.

A tartozások tekintetében az orvosok 22%-ának (a dermatológusok 51%-ának , a szemészek 48%-ának, a kardiológusok 46%-ának, a plasztikai és az ortopéd sebészek 45-45%-ának, a népegészségüggyel, a preventív orvoslással foglalkozók, a diabetológusok/endokrinológusok 16%-kának, a családorvosok 14%-ának) több mint 500.000 USD jelzálog hitele van, 11%-uk 400.001 és 500.000 dollár közötti összeggel tartozik.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink