• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Orvosszerződések: feszült finisben az alkuk

Lapszemle 2021.02.25 Forrás: Népszava Online
Orvosszerződések: feszült finisben az alkuk

Sok kórházban már e hét végére kérték vissza az aláírt munkaszerződéseket, hogy mielőbb kiderüljön, talpon maradnak-e a gyógyító egységek.

Minden nap jelenteniük kell az intézményvezetőknek az Országos Kórházi Főigazgatóságra, hogy hány aláírt munkaszerződés érkezett vissza hozzájuk az egészségügyi dolgozóktól, írja a Népszava.

Sok kórházban már e hét végére kérték vissza az aláírt munkaszerződéseket, hogy mielőbb kiderüljön, talpon maradnak-e a gyógyító egységek. A lap úgy tudja, továbbra is nagy a bizonytalanság országszerte a traumatológiákon, a sürgősségi osztályokon, az érsebészeteken amiatt, hogy elfogadják-e az új munkaszerződéseket. Több helyen a vezetők finomabb vagy erősebb presszióval is megpróbálják aláírásra bírni munkatársaikat – értesültünk. Van, ahol csak lelkesítő beszédekkel próbálkoznak, másutt azzal „ijesztegetnek”, hogy az ellenzéket támogatja az, aki most vonakodik.

Egy traumatológus azt mondta: mindenki nagyon bizonytalan, a következő napokban sokan jogásszal értékeltetik a munkaszerződést, amit többen még mindig nem is kaptak meg. Egy másik orvos szerint sok a hiba az átvett dokumentumokban, neki például nulla nap szabadság járt volna az új munkaszerződésben. Amikor ezt szóvá tette, azt mondták, csak írja alá nyugodtan, később majd kijavítják. Csakhogy – mondta ő – már bizalmát vesztette a menedzsmentben. A bizalomvesztéssel a kórházigazgatók is küzdenek. Például sokuktól nem fogadták el a traumatológusok szóban azt az ígéretet, hogy megkaphatják továbbra is az úgynevezett fix-díjukat, ezért írásos kötelezettségvállalást kértek tőlük. A vezetők azonban legfeljebb azt vállalhatják, hogy addig fizetnek extra-díjat, amíg annak fedezetét az egészségbiztosító folyósítja. Arra, hogy ezt meddig teszi az állami szervezet, már senki nem vállal garanciát.

A feszültséget érzékelve az Országos Kórházi Főigazgatóság az elmúlt napokban több „szerződést lazító” szabályt, utasítást jelentetett meg.

Legolvasottabb cikkeink