• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Összefogás kell az egészségügy javításáért

Lapszemle Forrás: ATV - Egyenes beszéd

Kell valamilyen célképzet, célmodell, hit, hogy merre akarnak menni, és ez hiányzik ma az egészségügyben.

A kormánypártokkal és az ellenzék összefogásával oldaná meg az egészségügy helyzetét Kincses Gyula volt államtitkár. Erről beszélgettek vele az ATV Egyenes Beszéd csütörtöki műsorában.

Mv: Mindig az a kérdés, és az adekvát válasz, hogy miért másra költünk, miért nem az egészségügyre, és hogyha sokkal több pénz lenne benne, akkor biztos sokkal jobb lenne. Ez nem ilyen egyszerű?

Kincses Gyula: Nem. Ez ugyanolyan, mint hogy miért van hulla a vécében, vagy miért penészes a parizer. Tehát nem megoldás. Több pénz kell az egészségügyre, ebben nincs vitánk, tehát ez egyértelmű, de önmagában több pénzzel nem lehet a kérdést megoldani. Valamilyen hosszabb távú, kiforrott alapelvek szerint végrehajtott egészségpolitikára lenne szükség, ami kezeli azt a helyzetet, amiben élünk, hogy olyan mértékű a technológiai fejlődés, a költségnövekedés, hogy a régi elvek, régi struktúrák szerint már ez nem megoldható.

Mv: A politika nyilván egészen más fogást talál egy problémán, mint az, aki benne dolgozik a probléma sűrűjében. Itt volt Sándor Mária két nappal ezelőtt, kifejezetten arról beszélt, hogy nem vonzó a pálya, nincs rendes képzés, nincs utánpótlásképzés, nem hívják a fiatalokat valamivel, ami számukra tényleg értelmes alternatívát, perspektívát nyújt. Tehát ő egész másfelől közelített.

Kincses Gyula: Pontosan közelített. Ugyanannak egy másik nézőpontjából mondta el Mária, amit mondott. Tehát én is azt gondolom, hogy kell valamilyen célképzet, célmodell, hit, hogy merre akarunk menni, és ez hiányzik ma az egészségügyben. Látszik, hogy van valamilyen összefogásvágy az emberekben és az országban, illetve különböző szakmai fórumokon láttam, hogy a pártok között nagy politikai szakadék van, de valójában amikor a szakmáról beszélünk, akkor nem olyan durvák az eltérések. És ezért írtam meg ezt a levelet, amire a tíz pártból kilenc igent mondott. És tegnap sikerült leülnünk és eldönteni azt, hogy megcsináljuk, vagy megcsinálják ők, és egy közös minimummal fog ez a csapat előállni.

További részletek az adásban.

Legolvasottabb cikkeink