• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

PCR, gyorsteszt, antitest – miért van ennyi Covid-teszt?

Lapszemle 2020.11.21 Forrás: Index
PCR, gyorsteszt, antitest – miért van ennyi Covid-teszt?

A PCR nagyon munka-, szakértelem- és időigényes, ráadásul elég sokba kerülnek az elvégzéséhez szükséges berendezések és a vegyszerek is.

Miért van szükség ennyiféle tesztre? Röviden: mindegyiknek van létjogosultsága, és mindegyik más okból hasznos, írja az Index összeállításában.

Miért a PCR-teszt az etalon, a legpontosabb?

Ennek során egy enzimatikus reakció segítségével a vírusból származó örökítőanyagot, a SARS-CoV-2, vagyis a Covid–19 kórokozójának ribonukleinsav- (RNS) mintáját sokszorozzuk, hogy kimutatható mennyiségben álljon rendelkezésre. A teszt elviekben ideális, mivel minden, a hasonló jellegű vizsgálatok értékelésekor szóba jöhető paraméternél, vagyis az érzékenység és a specifikusság (leegyszerűsítve, a hamis negatív és hamis pozitív tesztek aránya) terén verhetetlen.

Ha ez ennyire egyértelmű, akkor miért van szükség más tesztre?

A PCR sajnos nagyon munka-, szakértelem- és időigényes, ráadásul elég sokba kerülnek az elvégzéséhez szükséges berendezések és a vegyszerek is. Hibalehetőség itt is akad azért, például a nem megfelelő mintavétel, a beteg együttműködésének hiánya, de leginkább talán a minta tárolása és szállítása során adódhatnak problémák: az RNS ugyanis rendkívül érzékeny mindenféle külső behatásra, sőt, a tárolási hőmérsékletre is, ezért előfordulhat, hogy lebomlik, még mielőtt a PCR-gépbe bekerül, aminek így lehet hamis negatív eredmény a vége, még akkor is, ha azt nem maga a PCR hibája okozta. A teszt fő hátránya tehát az időigényesség, az ár és az erősen limitált elérhetőség. 

Gyorstesztek

Ezek szintén a vírus alkotórészeit mutatják ki, de más módszerrel, általában a fluoreszcencia jelenségére alapozva. Ezek sokkal gyorsabbak, helyben kivitelezhetők, és elvégzésükhöz nem kell különösebb szakértelem, inkább csak betanítás. Ezek a tesztek a PCR-rel ellentétben csak egy meghatározott mennyiségű vírust tudnak megbízhatóan kimutatni, de ez nem feltétlenül hátrány.

Antitestteszt

Ezek vérvétellel készülnek, és az előző tesztekkel ellentétben nem a vírus alkotóelemeit, hanem az ellenük képződött ellenanyagot mutatják ki. Az ellenanyag-termeléshez idő kell, így ezek a tesztek inkább annak megállapítására alkalmasak, hogy esetleg átestünk-e már a fertőzésen, illetve hogy kialakult-e védettség a vírus ellen. 

Legolvasottabb cikkeink