• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Példaértékű a pszichiátriai betegellátás Veszprémi modellje

Lapszemle 2023.11.16 Forrás: veol.hu
Példaértékű a pszichiátriai betegellátás Veszprémi modellje

Az ellátási modell a szociális közösségi ellátás, a nappali ellátás, valamint az egészségügyi pszichiátriai járóbeteg szakellátás integrációján alapul.

Hazánkban 34 pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó elindítása és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása valósulhatott meg egy 4,724 milliárd forint összköltségvetésű EFOP-projekt révén, hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón Veszprémben, a Csolnoky Ferenc Kórházban, ahol a program helyi eredményieről is beszámoltak - tudósított a veol.hu.

Töreki-Vörös Ibolya főigazgató köszöntőjében elmondta, a projekt révén a Veszprém vármegyei kórházban összesen 490 négyzetméternyi terület újult meg, a közel 101,6 millió forintból elkészült felújítási munka 2022-ben ért véget. Balczár Lajos, a felnőtt pszichiátriai szakrendelő és gondozó vezető főorvosa a nappali terápiás részleg működéséről kifejtette, az az ellátás elsősorban pszichotikus betegségben, súlyos személyiségzavarban, illetve demenciában szenvedő betegek részére nyújt segítséget, akiknél a család megfelelő hátteret tud biztosítani éjszakára és hétvégére is. A kezelések mellett diagnosztikus munka, a pszichoedukáció, a rehabilitációs és közösségi gondozási terv kidolgozása is a nappali terápiás részleg keretében zajlik. Vagyis ez az ellátás a közösségi pszichiátriai ellátással és rehabilitációs szolgáltatással integráltan működik, és akkor alkalmazzák, amikor a gondozott betegnél intenzív orvosi, nővéri, rehabilitációs tevékenységre, például rehabilitációs felmérésekre van szükség. A nappali ellátásnál a betegek hétköznap hat órát tartózkodnak a nappali terápiás részlegben. 

A pszichiátriai betegellátás Veszprémi modellje szakmai körökben példaértékű, ugyanis a vármegyei pszichiátriai gondozó és a szociális alapellátás összekapcsolása egy alapítvánnyal történik, mely a szociális közösségi ellátás, a nappali ellátás, valamint az egészségügyi pszichiátriai járóbeteg szakellátás integrációján alapul. Veszprém vármegye az egyik nyertese volt ennek a beruházásnak, hisz akik már jártak a Komakút téri szakrendelőnkben található felnőtt, illetve gyermek-és ifjúságpszichiátriai gondozóinkban láthatták, hogy az európai uniós pályázattal modern, korszerű környezetben fogadják pácienseiket a kórház munkatársai. Mint ismert, a mentális betegségek gyakorisága indokolta az országos szintű fejlesztést, hiszen a súlyos és/vagy krónikus pszichiátriai megbetegedések, például a szkizofrénia, a depresszió, a demencia emberek százezreit érintik. Továbbiak a teljes beszámolóban

Legolvasottabb cikkeink