• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pénz nem számít, ezek most a slágerplasztikák

Lapszemle MA 07:12 Forrás: Pénzcentrum
Pénz nem számít, ezek most a slágerplasztikák

Az elmúlt években azt tapasztalhatjuk, hogy egyre kevésbé tabusított a bármiféle beavatkozás témája.

Az elmúlt tíz évben szabályosan a kétszeresére nőtt a plasztikai beavatkozások száma a világon. Magyarországról nincsenek pontos adatok, ennek pedig az az oka, hogy ezek a beavatkozások nem jelentéskötelezettek, tehát az azt elvégző orvosnak nem kell "lekönyvelnie". A Semmelweis Egyetem nemrégiben közölt kutatása szerint bár az emlőplasztika a vezető beavatkozások között szerepel, mégsem ez a legnépszerűbb: a zsírleszívás ürügyével többen keresnek fel plasztikai sebészeket, írja a Pénzcentrum.

A kisajakplasztika iránti igény 2012 és 2017 között 218 százalékkal, 2021-ig további 20 százalékkal nőtt. Az emlő-, az orr- és hasplasztika mellett a kisajak műtéti úton történő formálása, esetleges aszimmetriájának korrigálása az egyik legkeresettebb nőgyógyászati esztétikai beavatkozás a világon a beavatkozások számát tekintve.

A Pénzcentrumnak Urszán Albert plasztikai sebész is azt mondta, hogy a plasztikai műtétek nagyjából a rendszerváltás körül kerültek be jobban a köztudatba. Azonban az ezzel foglalkozó sebészeknek sokáig egy törvény állta útját abban, hogy igazán berobbanhasson az üzlet.

Ami a legérdekesebb tulajdonképpen ezzel a szakmával kapcsolatban, hogy hogy változik annak a lehetősége, hogy a köztudatba hozzuk magunkat. Nagyon szigorú törvények voltak az orvosokra régebben, miszerint egy orvos nem reklámozhat. Úgy gondolták, hogy az elégedett páciens fogja hozni az elégedett pácienst. Egy ideig működött is, de a mai korban ez nem igazán így működik. Az, hogy valaki jó marketingben és jól el tudja magát adni, néha azt hitte, fontosabb, mint maga a szakma - fogalmazott a plasztikai sebész. Megkérdeztük tőle azt is, kik és pontosan miért keresik fel legtöbbször a plasztikai sebészeket.

Most is és akkor is vagy azok a fiatalok jöttek, akik a saját mellük formájával nem voltak elégedettek, vagy azok, akik gyermeket szültek, megereszkedett a mellük, a hasbőrük, és edzéssel a kitágult bőrt nem lehet összehúzódásra kényszeríteni, csak egy bizonyos fokig. Ők jelentkeztek, illetve a hízás, fogyás már akkor is nagy problémát okozott, illetve a hízás-fogyás után fennmaradó bőr - fogalmazott a szakember. 

Mérő Vera író, pszichológus szerint a dolog ennél sokkal összetettebb. Természetesen vannak olyan hírességek, akik magasról tesznek a társadalmi elvárásokra, de olyan is, aki megbánja a műtétet - már azután, hogy elvégeztette magán.

Az elmúlt években azt tapasztalhatjuk, hogy egyre kevésbé tabusított a bármiféle beavatkozás témája. Nézzük meg Madonnát, aki egy óriási nagy középső ujjal hirdeti azt, hogy 'nekem ti ne ugassatok bele abba, hogy mit csinálok a testemmel, csinálom már vagy ötven éve, lassan meg lehetne szokni'. És akkor ott van a Jane Fonda-verzió, aki egy ponton bevallotta - mit kell ezen bevallani? - a saját arcfelvarrását, de azzal a keretezéssel, hogy borzasztóan megbánta, mert úgy érzi, hogy rossz üzenetet közvetített ezzel az őt tisztelőknek. Én azt mindenképpen jónak tartom, hogy akár ikonikus figurák sem tagadják olyan ritmusban és mértékben a beavatkozásaikat, mint ahogyan azt tették az elődeik - fogalmazott ezzel kapcsolatban Mérő Vera. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy az önkép, valamint az éppen a hírességek által hirdetett önelfogadás is vissza tud ütni.

További részletek a Pénzcentrum cikkében.