• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Petíciót indítottak a rokonaikat otthon ápolók

Lapszemle 2023.03.23 Forrás: szabadeuropa.hu
Petíciót indítottak a rokonaikat otthon ápolók

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a címzettje a petíciónak.

Azok, akik akár napi 24 órában súlyosan beteg vagy fogyatékos hozzátartozójukról gondoskodnak, 40–74 ezer forint havi ápolási díjat kapnak rokonuk állapotától függően. Ez szerintük nagyon kevés, miközben minden drágul, például csak a pelenka egy hónapra harmincezer forint, amióta csökkent a támogatása. Akik meghalt testvérük gyermekét ápolják, egy fillért sem kapnak, csak egyenes ágon jár az ápolási díj. Petíciót indítottak, hogy legalább a minimálbérrel ismerjék el fizikai és lelki kihívásokkal teli munkájukat, írja a szabadeuropa.hu

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a címzettje annak a petíciónak, amelyet annak érdekében indítottak a rokonaikat otthon ápolók, hogy az ápolási díj legalább a mindenkori minimálbér szintjére emelkedjen, nyugdíj mellett is lehessen ápolási díjban részesülni, és az ezzel töltött éveket pedig ne szolgálati időnek, hanem munkaviszonynak számolják el.

Zsuzsanna

Zsuzsanna 48 éves, 17 éve ápolja otthon 84 éves édesanyját, akinek fél oldala lebénult, súlyosan fogyatékos, mozgásában korlátozott. Pár lépést tud csak megtenni, azt is segítséggel. Fürdetni, pelenkázni és etetni kell. A legmagasabb ápolási díjat, 74 ezer forintot kap azért havonta, hogy lényegében 24 órában gondoskodik édesanyjáról, aki demenciában is szenved, ezért éjszaka is figyelni kell rá, ha felébred. Ebben kutyájuk segít neki, felébreszti, ha felkel az édesanyja.

Anyja nyugdíjának nagy része elmegy gyógyszerre, pelenkára, rezsire, élelemre már kevesebb jut, nagyon be kell osztania a pénzüket. Új ruha vagy fodrász már nem fér bele. A pelenka támogatása például jelentősen csökkent tavaly, háromezer helyett harmincezres költséget jelent havonta.

„74 ezer forint egy hónapra, az semmi pénz, pláne úgy, hogy tényleg egész nap, sőt még éjszaka is figyelni kell rá” – fogalmazott.

Idősek otthona több okból sem jöhet szóba. Édesanyja, amikor még tiszta mentális állapotban volt, azt kérte tőle, hogy ne adja otthonba. Most már ki sem tudná fizetni, és nem is biztos, hogy fogadnák, annyira sok gondoskodást igényel. Anyja nyugdíján felül még nagyjából havi kétszázezerbe kerülne, de ha nem fizet többmilliós beugrót, akkor többéves várólista van, legalábbis így tudja, de ezen nem is gondolkozik, mert megbeszélték, hogy otthon fogja ápolni.

Nyugdíja valószínűleg a megélhetéshez is kevés lesz, mert nagyon hosszú ideig csak az otthon ápolás után levont minimális járulékot számítják bele, közben pedig lényegében rámegy az élete anyja ápolására.

További részletek a szabadeuropa.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink