• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Pofonegyszerűen javítható a memória

Lapszemle Forrás: Ötvenentúl.hu

Azok, akik hetente legalább egyszer halat fogyasztottak, 4 százalékkal nagyobb szürkeállomány-térfogattal rendelkeztek.

A legújabb kutatás szerint bármilyen hal heti egyszeri fogyasztása javítja az agy egészségét. Már egyetlen sütőben sült vagy grillezett halfilé növeli a szürkeállomány méretét, függetlenül a benne lévő omega-3 zsírsavak mennyiségétől - írja az ötvenentúl.hu.

A szakértők eddig azt állították, hogy a halakban, magvakban, diófélékben és bizonyos olajokban lévő omega-3 zsírsavak állnak összefüggésben az agy egészségének javításával. A mostani kutatásból azonban az derül ki, hogy bármilyen hal fogyasztása előnyös az egészségünkre.

A Pittsburgh-i Egyetem orvosi karának kutatói Dr. Cyrus Raji vezetésével 260 embertől gyűjtöttek étrenddel kapcsolatos adatokat, és agyukról nagyfelbontású MR felvételeket készítettek. Kiderült, hogy azok, akik hetente legalább egyszer grillezett vagy sütőben sült halat fogyasztottak, 4 százalékkal nagyobb szürkeállomány-térfogattal rendelkeztek a memóriáért felelős agyi területeken, és 14 százalékkal nagyobb térfogattal a gondolkodásért felelős területeken.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink