• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Praxisát áruló háziorvos: "Nekem ez már sok"

Lapszemle MA 06:05 Forrás: mfor.hu
Praxisát áruló háziorvos:

Bár nem ez volt döntésének fő indoka, de a nemsokára Budapesten is bevezetendő ügyelet is lökést adott a praxiseladásban.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) saját álláshirdetési felületén jelenleg, a cikk írásakor 194 álláshirdetés található, és a szám napról napra nő. Ebből jelenleg 52 háziorvos hirdeti praxisát, azaz a hirdetések közel negyede magánszemélyeké. Többségük felnőtt háziorvos, de akad fogorvos és gyermek háziorvos is - írta az mfor.hu. A szakma kiöregedését jól mutatja, hogy az 52 eladásra, - vagy ingyenes átvételre - kínált háziorvosi praxisból 22 orvos a nyugdíjbavonulás miatt szeretné értékesíteni addig vitt praxisát. Sőt, talán még ennél is több, ugyanis vannak, akik nem írják bele a hirdetésbe, hogy miért válnának meg a rendelőjüktől.

Az egyik, a lapnak név nélkül nyilatkozó, pár éve már nyugdíjasként dolgozó doktornő is, aki azt meséli, hogy áprilisban kezdte el árulni háziorvosi praxisát. „Engem már nem érint a Budapesten ősszel bevezetendő új háziorvosi ügyeleti rendszer, de épp elég volt az elmúlt években, hogy kikoptatták a háziorvosi szakmát. Elvették az önállóságunkat, nem írhatunk fel bármilyen orvosságot vagy gyógyászati segédeszközt, folyamatosan küldözgetnünk kell szakorvoshoz a beteget, ami rányomja a munkára a bélyegét. A digitalizációt is nehéz követni idős korban, ezért a legjobb méltósággal felállni”.

Hasonló véleményen van egy szintén nyugdíjas korú háziorvosnő, aki azt mondja, döntésében erősen közrejátszott a jelenlegi közegészségügyi helyzet. „Nehéz előrelépni az alapellátásban, mert a betegek kivizsgálása rendkívül problematikussá vált a szolgáltatások nehéz hozzáférése miatt. Gondolok itt a várólistákra, a háziorvosok leszűkített kompetenciájára akár három szakvizsga ellenére is.

Bevallja, hogy bár nem ez volt döntésének fő indoka, de a nemsokára Budapesten is bevezetendő ügyelet is lökést adott a praxiseladásban.

„A havi egy ügyelet nem jelentene gondot, de azt tervezik, hogy a 24 órás ügyelet megszűntével ismét ott kell hagyni a rendelést a házhoz hívások miatt, még ha tele is a rendelő. Még akkor is készenlétet kell biztosítani 8-16 óra között, ha délutánosként 16 órakor kezdeném a rendelést. Ez már nekem sok, eddig 4 óra volt a készenléti idő!”

Továbbiak a teljes cikkben