• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Problémát okozott az autistáknak a maszkviselés

Lapszemle 2020.11.20 Forrás: magyarnarancs.hu
Problémát okozott az autistáknak a maszkviselés

Többszöri próbálkozás után sem jutottak el a vásárlásig, mert a bejáratnál felvett maszkot a gyerek levette, s mindannyiszor kivezették őket a boltokból.

Későn ugyan, de végre lépett a kormány: egy csütörtöki rendeletmódosítás értelmében mentesítették a maszkviselés alól az autistákat. A változtatás előtt írott cikkünk a korábbi állapotokat és a probléma orvoslására tett erőfeszítéseket mutatja be, írja a magyarnarancs.hu

„Egy autista kisfiú anyukája vagyok. Nem tudok elmenni vele vásárolni, mert ha éppen olyan kedve van, és a legtöbbször ez a helyzet, nem tűri magán a maszkot. Április óta kudarcok sorozatát éljük meg emiatt, boltokból vezettek ki bennünket, mert nem érdekelte a biztonsági embereket, hogy az autisták egészen másként viszonyulnak a járványhelyzet miatti intézkedésekhez. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint igazuk is van, hiszen a felelős vezetők nem is gondoltak az autistákra” – mondja egy Békés megyében élő szülő. Részben rajta keresztül aztán hasonló esetek sokaságáról értesültünk. E történetekben a kudarc és a megaláztatás érzése a közös.

Autista gyerekét egyedül nevelő, a Dunántúlon élő anya szerint alapból is szinte lehetetlen feladat ruhát, cipőt venni a fiának. Manapság ráadásul többszöri próbálkozás után sem jutottak el a vásárlásig, mert a bejáratnál felvett maszkot a gyerek levette, s mindannyiszor kivezették őket a boltokból. Hasonló élményeiről számolt be lapunknak egy középkorú budapesti nő is: „Nekem két autista fiam van, ami a koronavírus-járványtól függetlenül is hatalmas feladvány, ezt kaptam a sorstól. Elfogadom, nem panaszkodom, mert a maguk módján a két legklasszabb srácról van szó, akiket ismerhetek. De egyikőjük sem hajlandó felvenni a maszkot, sőt igazából rajtam sem tűrik, mert nekik akkor már nem én vagyok. Több próbát tettünk, hogy cipőt vegyünk nekik. Nem ment. Minden alkalommal kizavartak, jobb esetben kitessékeltek az üzletből. Ez az egyébként is nehéz helyzetünkben tovább frusztrál bennünket, és tehetetlennek érezzük magunkat.”

Legolvasottabb cikkeink