• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Pszichológia az onkológián: a stresszt is mérnék

Lapszemle 2019.01.08 Forrás: rakgyogyitas.hu
Pszichológia az onkológián: a stresszt is mérnék

Sok beteg nem tudja, hogy már önmagában a daganatos betegség diagnózisa miatt is jogosult pszichológiai, pszichiátriai ellátásra.

Minden daganatos betegség diagnózisával szembesülő embernél rutinszerűen fel kellene mérni a pszichológiai állapotot is, majd az orvosi kezelések mellett az aktuális mentális, érzelmi, lelki szükségleteknek megfelelő segítséget is felajánlani –mondta el dr. Mailáth Mónika, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) elnöke a rákgyógyítás.hu portálon most megjelent cikkben. A daganatos betegekkel foglalkozó pszichológusokat, szakorvosokat, szakápolókat összefogó szakmai szervezet célul tűzte ki, hogy az ország minden egyes onkológiai osztályán váljon a kezdeti állapotfelmérésnek, majd az állapot követésének (a státuszvizsgálatoknak) részévé a pszichológiai állapot rögzítése is. Álláspontjuk szerint sokkal több betegnek kellene kapnia a mindennapok életminőségét és az életkilátásokat is pozitívan befolyásolni képes pszichológiai segítséget a betegút során. A pszichológiai szűrés hozadéka lehet az is, hogy a betegek és a családok nyitottabbakká válhatnak a pszichológia iránt, csökkennének az előítéletek, többen és bátrabban mernének segítséget kérni. A kezdeményezés egyelőre egy – a későbbi lépéseket megalapozó – vizsgálat keretében tíz osztályon, összesen ötszáz beteggel indul el.

– Egy onkológiai osztály működésének előírt minimumfeltételei közé tartozik a heti legalább 15 órányi onkopszichológiai rendelés, tehát amikor a daganatos betegek érzelmi támogatásában jártas pszichológus kizárólag az osztály betegeinek rendelkezésére áll. A valóság azonban, hogy ez a lehetőség az onkológiák egy részében ma egyáltalán nem elérhető. Ahol jelen van szakember, jellemzően ott sem jut el a pszichológushoz csak a betegeknek egy kisebb része azok közül, akinek szüksége lenne rá. A betegeknek még mindig csak egy kis része fordul saját kezdeményezésére pszichológushoz. Az orvosok hozzáállásán is múlik, mennyire tekintik partnernek a pszichológust a beteg gondozásában, például partnerként vesz-e részt az onkoteam, a terápiás javaslatot tévő onkológiai bizottság munkájában – érzékelteti Mailáth Mónika a probléma összetettségét.

Sok beteg nem tudja, hogy már önmagában a daganatos betegség diagnózisa miatt is jogosult pszichológiai, pszichiátriai ellátásra, illetve fogalma sincs arról, mit takarhat a pszichológiai segítségnyújtás. Sokakat az tart vissza, hogy környezetük negatív véleményétől tartanak. Még mindig sok tévképzet él a pszichológiáról, sokan az előítéleteik miatt utasítják el a segítségnyújtást, mondván, a „bolondok járnak pszichológushoz.” Ezzel szemben, akik részt vettek már pszichológiai foglalkozáson, megtapasztalhatták: olyan szorongásoldó, feszültségcsökkentő, medi- tációs, kommunikációs, konfliktuskezelő módszereket ismerhettek meg, amelyek valódi segítséget jelentenek a mindennapok nehézségeinek feldolgozásában, az ál- matlanság legyőzésében, a mellékhatások vagy a fájdalomérzet csökkentésében, ezáltal pedig energiákat szabadíthat fel a betegséggel való megküzdéshez. A teljes cikk itt olvasható

Milyen módszerekkel segíthet a pszichológia daganatos betegségben? - a témáról szóló cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink