• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Rákkutató magyar startup kapott rengeteg pénzt

Lapszemle 2019.11.10 Forrás: Index
Rákkutató magyar startup kapott rengeteg pénzt

A számítógépes modellünknek köszönhetően jobban értik, hogy mit is csinál egy gyógyszer, melyik betegben fog beválni és melyikben nem.

Egymilliárd forintot kapott londoni befektetőktől a budapesti Turbine, amely ritka jelenség a hazai a startupvilágban: orvosok, biológusok és technológiai szakértők gépi intelligenciával és felhőszámítással keresik a rák ellenszerét. Az alapítókkal, Nagy Szabolcs vezérigazgatóval, Szalay Kristóf technológiai igazgatóval és Veres Dániel tudományos és orvosi vezetővel beszélgetett az Index a cég átalakulásáról, a gyógyszeripar kihívásairól, valamint a rákkutatás helyzetéről.

Mint a résztvevők elmondták, racionális gyógyszertervezést szeretnének megvalósítani. A nagy gyógyszeripari cégek nem egészen így működnek. Van egy nagyon széles kör, mondjuk 100 gyógyszerjelölt molekula, és abból jó esetben 3-4 eljut odáig, hogy elfogadják. Az lenne a feladatuk, hogy a mesterséges intelligencián alapuló platformunkkal 60-ból meg tudják csinálni azt a 3-4-et, azaz jóval magasabb legyen a sikerráta. Az utóbbi fél év eredménye, hogy létrejött egy saját gyógyszerfejlesztési vonal a cégben, és emellett még megvannak a gyógyszeripari együttműködések, mint eddig, de ezek ma már inkább partneri kapcsolatok, nem projekt alapúak.

Bár nagyobb rizikót vállalnak azzal, hogy elviszik egy-egy ötletüket az élő szervezeten lebonyolítandó tesztekig, viszont az a feltételezésük, hogy a számítógépes modellünknek köszönhetően jobban értik, hogy mit is csinál egy gyógyszer, melyik betegben fog beválni és melyikben nem, és ezzel a korai fejlesztési fázisnak kihúzzák a méregfogát.

A rák nagyon jó célpont a szimulációkhoz, mert az történik, hogy egy sejt valamilyen módon elromlik, és ennek számtalan módja lehet, minden egyes rák valahogy más. Nagyon nehéz egyesével visszafejteni, hogy pontosan mi romlott el, de a szimuláció ebben nagyon jó. Az immunrendszer is szimulációért vagy modellezésért kiált, mert alapvetően az is nagyon véletlenszerű. Pont azért működik jól a baktériumok ellen, mert egy gyorsított evolúció zajlik le: így tudja elpusztítani az idegen dolgokat. Az immunterápia nagyon érdekes terület, mert ahol hat, ott nagyon jól hat, de egy csomó esetben egyáltalán nem hat, és nagyon nehéz megmondani, hogy miért. Nincs egy jó biomarker, egy jelölőmolekula vagy -fehérje, amely előre jelezné, hogy az adott terápia fog-e működni vagy sem. Nem értjük pontosan, hogy mi történik.

 

Legolvasottabb cikkeink