• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Rékassy: már rég maszkot kellene viselnünk

Lapszemle 2021.09.14 Forrás: hang.hu

A baj közeleg, az egészségügy és a társadalom pedig magára lett hagyva, hogy oldják meg, ahogy tudják.

Hiába a második, de különösen a harmadik hullám tragédiája, a kormány mintha annál is jobban elengedné a koronavírus elleni védekezés ügyét, mint korábban. Már rég maszkot kellene viselnünk – véli Rékassy Balázs orvos-szakközgazdász, egészségügyi szakértő. Mint a Magyar Hangnak kifejtette, úgy látszik, semmit nem tanultunk, hiszen továbbra sincs átfogó járványügyi ellátórendszer és védekezési mechanizmus, a korábban használt védőeszközöket eldobtuk, holott csak a maszkhasználat újbóli bevezetésével sokat tehetnénk a járvány újbóli felfutása ellen. – A kormány kizárólag az oltás fontosságát kommunikálja, ám az oltásszkeptikusokat nem sikerült megszólítani. A járvány elleni védekezésnek ezért ma is több lábon kellene állnia, csak az oltás nem elegendő, ezt mutatják nemzetközi példák is – fogalmazott Rékassy.

Meglátása szerint nem magánügy, hogy valaki beoltatja-e magát, vagy sem, hiszen azok, akik nem immunizáltak, nemcsak magukat veszélyeztetik, hanem másokat is. – Megértem és elfogadom, hogy az oltást nem lehet kötelezővé tenni. De elfogadhatatlan, hogy jelenleg még a védettségi igazolványt sem kell használni egy-egy tömegrendezvény esetén, színház vagy koncert látogatásakor, és a maszkviselés sem kötelező. Az igazolvány alkalmas eszköz lenne arra, hogy a nem immunizált embereket valamennyire megóvjuk és velük együtt az ellátórendszert is – fejtette ki. Szavai szerint a probléma végső soron az egészségügyön fog csattanni, hiszen a betegeket, különösen a súlyos állapotúakat a kórházakban kell majd ellátni.

A helyzet ráadásul több szempontból rosszabb, mint egy éve: a kórházi várólisták rendkívül hosszúra nyúltak. Az új jogállási törvény épp azokban a szakmákban hozott elvándorlást, ahol sok műtétet kellene teljesíteni. A bérek radikális emelése sem jelent akkora motivációt az orvosoknak a többlet műtétek elvégzésére, mint anno a paraszolvencia. Így a nagy nehezen újraindult műtéti beavatkozásokat aligha lehet, illetve szabad leállítani, közben a koronavírusos betegek ellátása is mind egyre nagyobb nyomást fog jelenteni az egészségügyi ellátórendszer számára.

És ha mindez nem lenne elég, a korábbiaknál is nagyobb kihívást jelent az egészségügyi szakdolgozók hiánya. Rékassy szerint alapesetben is több tízezer ápoló hiányzik az egészségügyből elsősorban a rossz munkafeltételek és az alacsony bérek miatt. További gondot jelent, hogy a meglévő állomány bő tíz százaléka nem vette fel a védőoltást, így elvileg nem vehet részt a munkában sem.

Legolvasottabb cikkeink