• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rengeteg helyen nyílhat ilyen patika 2024-ben Magyarországon

Lapszemle MA 05:46 Forrás: penzcentrum.hu
Rengeteg helyen nyílhat ilyen patika 2024-ben Magyarországon

Akkor kötelező a gyógyszerész jelenléte a fiókpatikában, ha vállalja például vállalja a magisztrális gyógyszerkészítést.

A májusi rendeletmódosítás után mindössze két hónappal máris látszanak azok a pozitív változások, melyek a fiókgyógyszertárak esetén volt kimondott feladat megcsinálni a gyógyszerészeti ellátásban - ezt közölte lapunkkal a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége. Átnéztük, mi az, amit a gyógyszertári asszisztensek megtehetnek, és mi az, amit csak a szakgyógyszerész jelenlétében csinálhatnak a növekvő számú fiókpatikákban - írja a pénzcentrum.hu.

Úgy tűnik, hogy egészen gyorsan érezteti a hatását az a májusi rendelet, mely a gyógyszertári ellátást igyekezett kicsit rendbe tenni. Múlt heti cikkünkben már írtunk arról, hogy az úgynevezett fiókpatikákban immár nem kötelező, hogy gyógyszerész is dolgozzon, hanem az ilyen patikákban elégséges, ha gyógyszertári szakasszisztens áll a pult mögött.

...

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége a Pénzcentrumnak azt írta: két hónappal a rendelet hatályba lépését követően máris látszik a pozitív javulás, aminek leginkább a kistelepüléseken élő idősek a nyertesei - de természetesen nem csak ők.

"A közforgalmú gyógyszertárak önálló egységek, ahol minden esetben személyesen kell jelen lennie gyógyszerésznek. Ezekben a patikákban kötelező a magisztrális gyógyszerkészítés, valamint a fokozottan ellenőrzött szerek is elérhetőek. Ma Magyarországon 2259 közforgalmú gyógyszertár működik, a fővárostól égeszen a kistelepülésekig. A fiókgyógyszertárak ezzel szemben egy közforgalmú gyógyszertár telephelyeként működnek, és csak olyan településen, településrészen létesíthetőek, ahol nincsen más közforgalmú, vagy fiókgyógyszertár. Ennek köszönhetően alapvetően a kisebb, legfeljebb párezres kisvárosokban, falvakban találhatóak, jelenleg összesen 630 darab. A fiókgyógyszertárak az új szabályozás következtében működhetnek személyes gyógyszerészi jelenlét nélkül, kivéve abban az esetben, ha a fiókpatika vállalja fokozottan ellenőrzött szerek forgalmazását vagy magisztrális gyógyszerkészítést. Ebben az esetben itt is kötelező a személyes gyógyszerészi jelenlét",

További részletek a cikkben.