• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott magyarok

Lapszemle 2021.06.22 Forrás: 24.hu
Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott magyarok

Volt, aki a háziorvosa jóváhagyásával, volt, aki a doktor és családja elől eltitkolva utazott a szomszédba, hogy Pfizerral oltakozzon.

Noha hivatalos protokoll Magyarországon nincs arra vonatkozóan, hogy ha valakinek a szervezetében két oltás után sem alakul ki a koronavírussal szembeni védettség az antitest- és sejtes vizsgálat alapján, kaphat-e egy harmadik, úgynevezett booster oltást, nem lehetetlen feladat hozzájutni a harmadik dózishoz. Rusvai Miklós virológus beszélt is arról, hogy tud olyan háziorvosról, aki ellenanyag hiányában harmadik oltást adott páciensének - írta a 24.hu.

A virológus több ízben nyilatkozott arról, hogy a háziorvos döntési joga, melyik állásponthoz tartja magát. „Meg lehet oldani, mindig maradnak ki oltóanyagok” – mondta annak kapcsán, hogy bár a háziorvosoknak dokumentálniuk kell a felhasznált vakcinákat, ha marad az ampullában, azt akár harmadik oltás beadására is használhatják a kidobás helyett. A szakember hangsúlyozta, annak érdemes újabb vakcinát kapnia, akinek a szervezete nem termelt immunválaszt, viszont nem érdemes csak a kínai vakcinára kihegyezni a problémát, más oltóanyagoknál is előfordulhat ez, ebben az esetben pedig szerinte nem azzal az oltóanyaggal kell újra oltani, amit korábban kapott valaki.

A lap egyik olvasója, miután megtudta, hogy Romániában regisztráció nélkül is beoltják a külföldi állampolgárokat, kétszer utazott ki Váradra, és egy autós oltóponton kapta meg az első, három héttel később pedig a második Pfizer-oltást is.  elmesélte, hogy ki sem kellett szállnia a kocsiból, úgy oltották be az autós oltóponton, ahol az orvosok és a nővérek készséggel segítettek neki. Ahogy itthon, úgy Romániában is ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amiben a betegségeken kívül rákérdeztek arra is, hogy az elmúlt négy hétben kapott-e bármilyen oltást. Mivel ő nyolc héttel a második kínai vakcina beadása után ment Romániába, ezzel sem volt probléma. Nem mindenkinek adják be azonban Romániában az oltást. Tudunk olyanról, aki kiutazott ugyan, de az oltóorvos nem oltotta be Pfizerrel, mert az előző négy hétben már kapott másik oltást - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink