• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott magyarok

Lapszemle 2021.06.22 Forrás: 24.hu
Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott magyarok

Volt, aki a háziorvosa jóváhagyásával, volt, aki a doktor és családja elől eltitkolva utazott a szomszédba, hogy Pfizerral oltakozzon.

Noha hivatalos protokoll Magyarországon nincs arra vonatkozóan, hogy ha valakinek a szervezetében két oltás után sem alakul ki a koronavírussal szembeni védettség az antitest- és sejtes vizsgálat alapján, kaphat-e egy harmadik, úgynevezett booster oltást, nem lehetetlen feladat hozzájutni a harmadik dózishoz. Rusvai Miklós virológus beszélt is arról, hogy tud olyan háziorvosról, aki ellenanyag hiányában harmadik oltást adott páciensének - írta a 24.hu.

A virológus több ízben nyilatkozott arról, hogy a háziorvos döntési joga, melyik állásponthoz tartja magát. „Meg lehet oldani, mindig maradnak ki oltóanyagok” – mondta annak kapcsán, hogy bár a háziorvosoknak dokumentálniuk kell a felhasznált vakcinákat, ha marad az ampullában, azt akár harmadik oltás beadására is használhatják a kidobás helyett. A szakember hangsúlyozta, annak érdemes újabb vakcinát kapnia, akinek a szervezete nem termelt immunválaszt, viszont nem érdemes csak a kínai vakcinára kihegyezni a problémát, más oltóanyagoknál is előfordulhat ez, ebben az esetben pedig szerinte nem azzal az oltóanyaggal kell újra oltani, amit korábban kapott valaki.

A lap egyik olvasója, miután megtudta, hogy Romániában regisztráció nélkül is beoltják a külföldi állampolgárokat, kétszer utazott ki Váradra, és egy autós oltóponton kapta meg az első, három héttel később pedig a második Pfizer-oltást is.  elmesélte, hogy ki sem kellett szállnia a kocsiból, úgy oltották be az autós oltóponton, ahol az orvosok és a nővérek készséggel segítettek neki. Ahogy itthon, úgy Romániában is ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amiben a betegségeken kívül rákérdeztek arra is, hogy az elmúlt négy hétben kapott-e bármilyen oltást. Mivel ő nyolc héttel a második kínai vakcina beadása után ment Romániába, ezzel sem volt probléma. Nem mindenkinek adják be azonban Romániában az oltást. Tudunk olyanról, aki kiutazott ugyan, de az oltóorvos nem oltotta be Pfizerrel, mert az előző négy hétben már kapott másik oltást - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink