• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rosszabb-e a generikum, mint az eredeti?

Lapszemle Forrás: HVG Online

Elképzelhető-e, hogy két ugyanolyan hatóanyag-tartalmú gyógyszer hatása eltérjen egymástól?

A gyógyulás nemcsak a gyógyszerek hatóanyagain múlik, pszichés tényezők is szerepet játszhatnak ebben. De elképzelhető-e, hogy két ugyanolyan hatóanyag-tartalmú készítménynek más hatása lesz? A generikumok ugyanis az originális szerek másolatai, ugyanazzal a hatóanyaggal, csak más csomagolásban, más névvel – olvasható a Száz kémiai mítosz című könyvben, amelyben a szerzők tévhiteket, félreértéseket igyekeznek helyretenni. A HVG online a generikumokkal foglalkozó fejezetből szemezgetett.

Egyre inkább megfigyelhető, hogy egyes országok egészségügyi rendszere a hasonmás szerek támogatásával igyekszik spórolni a gyógyszerkasszán, ahogy a magyar kormány is elindította a generikus programot, amelytől évente 20–25 milliárd forint megtakarítást remélnek. Az úgynevezett másolatok ugyanis akár több száz forinttal is olcsóbbak lehetnek – a költséges vizsgálatokat, amiket a fejlesztő gyógyszercég már elvégzett, nem kell megismételni. Az elengedhetetlen a generikumoknál is, hogy biológiailag egyenértékű legyen az originális készítménnyel, azaz ugyanolyan hatóanyagot ugyanolyan dózisba és formában tartalmazhat. A két terméktől terápiás szempontból is ugyanaz várható: a beteg kezelése bármikor folytatható a másik szerrel. Legalábbis elméletileg, a valóság azonban sokszor rácáfol erre.

Előfordul, hogy a beteg a váltás után a hatás megváltozásáról számol be. De hogyan lehetséges ez? Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem kutatója úgy véli: az ilyen esetek zöménél pszichés tényezőkről van szó. Ha a beteg az évek óta szedett gyógyszerében bízik, és gyanakvással fogadja az újat, az elég lehet ahhoz, hogy hatástalannak érezze az orvosságot, netán mellékhatásokról számoljon be – még akkor is, ha mindez nem mutatható ki. A placebo-, illetve nocebohatásán kívül más tényezők is szerepet játszhatnak a hatásbeli különbségekben. A gyártás során felhasznált segédanyag is eltérhet például, ami ugyanúgy befolyásolhatja a hatást.

Azoknál a gyógyszereknél, amelyek csak meglehetősen szűk koncentrációtartományban hatásosak – nagyobb mennyiségben mellékhatásaik és mérgező hatásuk érvényesül, míg kisebb koncentrációban hatástalanok – a hasonmás készítmények közötti váltás nem kívánt hatásokkal járhat. Ám a könyv arra is rámutat: igen rikán fordulhat az elő, hogy a generikum hatásossága eltér a korábban szedett origonális szerétől, csak bizonyos betegségeknél tapasztalhatnak a fent említett esethez hasonló problémákat, amely ráadául kellő körültekintéssel kiküszöbölhető.

Legolvasottabb cikkeink