• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Rövidesen elkészül a szegedi lézerközpont

Lapszemle 2019.02.27 Forrás: vg.hu
Rövidesen elkészül a szegedi lézerközpont

Egy 5 éves szakmai terv keretein belül kialakítja az ELI-ALPS saját tudományos profilját.

Hamarosan lezárul a szegedi lézerkutatóközpont kivitelezése – számolt be közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont felhasználók részére történő rendelkezésre bocsátása az erre a célra létrejövő speciális európai kutatási konzorciumon keresztül valósul meg, az alapító tagországok köréről várhatóan még az idén döntés születik - írta a vg.hu.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a magyar tudomány támogatása érdekében egy 5 éves szakmai terv keretein belül kialakítja az ELI-ALPS saját tudományos profilját. Az intézkedés hozzájárul ahhoz is, hogy minél több világhírű, nemzetközileg elismert szakember és kutató számára váljon vonzóvá a kutatóközpont. A lézereken alapuló infrastruktúra saját kutatási köre két olyan új projekttel bővül, amelyek a korai stádiumú rákkutatás és a nukleáris hulladék kezelés területén ígérhetnek eredményeket.

A 240 millió euró tervezett költségvetésű ELI-ALPS beruházás elsődleges célja, hogy egy olyan, optikai lézereken alapuló egyedülálló kutatóintézetet hozzon létre, amely alap- és ipari kutatások számára a lehető legnagyobb ismétlési frekvenciával biztosít a lehető legrövidebb, akár attoszekundumos időtartamú fényimpulzusokat a terahertzestől a röntgensugárzásig terjedő széles spektrális tartományban.

Az intézkedések szorosan kapcsolódnak a kormányzat azon tudománypolitikai stratégiai célkitűzéséhez, amely Magyarország versenyképességének növelését tűzi ki célul az innovációs, kutatási kapacitások hatékonyabb, céltudatosabb felhasználása által. A nagyrészben megvalósult lézeres infrastruktúra egy új korszak kezdetét jelenti, ami új vezetést kíván. Egy nemzetközileg kiemelkedő elismertségű vezető kutató kiválasztásáig a tulajdonosok Jakab Lászlót kérték fel az ügyvezetői feladatok ellátására, aki korábban többek között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gazdasági főigazgatói, valamint több nemzetközi vállalat illetve pénzintézet vezető posztját is betöltötte.

Legolvasottabb cikkeink