• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Rövidülhet a kardiológiai várólista

Lapszemle 2020.06.02 Forrás: magyarnemzet.hu
Rövidülhet a kardiológiai várólista

Nagyobbra nyithatták a kaput és elkezdték beengedni a tervezett műtétre váró betegeket is.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben a járványidőszakban is elláttak és a jövőben is ellátnak minden, sürgősséggel hozzájuk érkező beteget. Az intézménybe mostantól visszatérhetnek azok a páciensek is, akiknek a veszélyhelyzet miatt későbbre halasztották a kezelését, de mindenkinek be kell tartania a betegbiztonságot szolgáló szigorú szabályokat mondta el Andréka Pétera kórház főigazgatója a Magyar Nemzetnek.

– A járványhelyzet alatt fontos, hogy minimalizáljuk az orvos-beteg találkozásokat, de hangsúlyoznám, hogy ebben az időszakban a sürgősségi járóbetegek számára valamennyi szolgáltatásunkat, így a kivizsgálást, a labort, az EKG-t és a szívultrahangot ugyanazon a napon biztosítjuk. Ami pedig kuriózumnak számít, hogy ha ennek indokoltságát látjuk, akkor a koszorúér-CT-vizsgálatot is elvégezzük. A járványidőszakban eddig több mint 2600 akut beteget láttunk el és mintegy háromszáz szív-CT-t, valamint hatszáznál több szívultrahangot végeztünk – húzta alá az intézményvezető.

Andréka Péter beszámolt arról is: már a járvány kitörésének korai szakaszában létrehoztak egy telefonos segélyszolgálatot azért, hogy levegyék a betegek válláról annak felelősségét, hogy önmaguknak kelljen dönteniük például arról, panaszaik esetén hívjanak-e mentőt. – A +36-30/260-6417 és a +36-30/260-5339-es telefonszámokon a hét minden napján 24 órában fogadjuk a hívásokat, eddig több mint kétezren tárcsázták kardiológusainkat, akiktől tanácsot kérhettek, ha mellkasi fájdalom jelentkezett, nehézlégzést vagy erős szívdobogást éreztek, esetleg vérnyomáskiugrást tapasztaltak. Bár a telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, de a tünetek ismeretében a szakorvosok el tudják dönteni, mi legyen a következő lépés – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a szakember. Elmondta továbbá, hogy náluk is alkalmaznak telemedicinás szolgáltatást, amelyben a járvány miatt leginkább veszélyeztetett korosztályba tartozó orvosok is aktívan részt tudtak venni, és amelyet már közel ezer páciens vett igénybe.

Andréka Péter tudatta, hogy az időpontra történő betegelőjegyzést, a telefonos segélyvonalat és az egyéb telemedicinás eljárásokat a járvány elmúltával is fent fogják tartani, hiszen, mint fogalmazott, a felesleges orvoshoz járás sem a betegeknek, sem a doktoroknak nem jó, és az intézkedések révén a várólisták is rövidülhetnek.

Legolvasottabb cikkeink