• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Rövidülhet a kardiológiai várólista

Lapszemle 2020.06.02 Forrás: magyarnemzet.hu
Rövidülhet a kardiológiai várólista

Nagyobbra nyithatták a kaput és elkezdték beengedni a tervezett műtétre váró betegeket is.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben a járványidőszakban is elláttak és a jövőben is ellátnak minden, sürgősséggel hozzájuk érkező beteget. Az intézménybe mostantól visszatérhetnek azok a páciensek is, akiknek a veszélyhelyzet miatt későbbre halasztották a kezelését, de mindenkinek be kell tartania a betegbiztonságot szolgáló szigorú szabályokat mondta el Andréka Pétera kórház főigazgatója a Magyar Nemzetnek.

– A járványhelyzet alatt fontos, hogy minimalizáljuk az orvos-beteg találkozásokat, de hangsúlyoznám, hogy ebben az időszakban a sürgősségi járóbetegek számára valamennyi szolgáltatásunkat, így a kivizsgálást, a labort, az EKG-t és a szívultrahangot ugyanazon a napon biztosítjuk. Ami pedig kuriózumnak számít, hogy ha ennek indokoltságát látjuk, akkor a koszorúér-CT-vizsgálatot is elvégezzük. A járványidőszakban eddig több mint 2600 akut beteget láttunk el és mintegy háromszáz szív-CT-t, valamint hatszáznál több szívultrahangot végeztünk – húzta alá az intézményvezető.

Andréka Péter beszámolt arról is: már a járvány kitörésének korai szakaszában létrehoztak egy telefonos segélyszolgálatot azért, hogy levegyék a betegek válláról annak felelősségét, hogy önmaguknak kelljen dönteniük például arról, panaszaik esetén hívjanak-e mentőt. – A +36-30/260-6417 és a +36-30/260-5339-es telefonszámokon a hét minden napján 24 órában fogadjuk a hívásokat, eddig több mint kétezren tárcsázták kardiológusainkat, akiktől tanácsot kérhettek, ha mellkasi fájdalom jelentkezett, nehézlégzést vagy erős szívdobogást éreztek, esetleg vérnyomáskiugrást tapasztaltak. Bár a telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, de a tünetek ismeretében a szakorvosok el tudják dönteni, mi legyen a következő lépés – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a szakember. Elmondta továbbá, hogy náluk is alkalmaznak telemedicinás szolgáltatást, amelyben a járvány miatt leginkább veszélyeztetett korosztályba tartozó orvosok is aktívan részt tudtak venni, és amelyet már közel ezer páciens vett igénybe.

Andréka Péter tudatta, hogy az időpontra történő betegelőjegyzést, a telefonos segélyvonalat és az egyéb telemedicinás eljárásokat a járvány elmúltával is fent fogják tartani, hiszen, mint fogalmazott, a felesleges orvoshoz járás sem a betegeknek, sem a doktoroknak nem jó, és az intézkedések révén a várólisták is rövidülhetnek.

Legolvasottabb cikkeink