• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Saját betegszállítást indított a szegedi egyetem

Lapszemle 2018.07.17 Forrás: delmagyar.hu
Saját betegszállítást indított a szegedi egyetem

A féléves próbaüzem után derül ki, lesz-e kapacitás arra is, hogy önköltséges áron vállalják esetlegesen a betegek hazaszállítását is.

Saját mentőautókkal szállítja a Szegedi Tudományegyetem betegeit a klinikák között. A 20 millió forintos beruházástól jelentős megtakarítást várnak, a külső vállalkozók ugyanis sokkal drágábban dolgoztak. A féléves próbaüzem után derül ki, lesz-e kapacitás arra is, hogy önköltséges áron vállalják esetlegesen a betegek hazaszállítását is - írta a délmagyar.hu.

– Négy használt, de jó állapotú mentőautót vásároltunk erre a célra, amelyeket saját költségen fel is szereltünk. A műszerek egy részét azokról a klinikákról hoztuk el, ahol tudták ezeket nélkülözni, a fennmaradó eszközöket pedig megvásároltuk. Személyzetet egyrészt intézményen belülről, másrészt kívülről tudtunk biztosítani hozzájuk – mondta el lapunknak Fendler Judit kancellár. – A másfél hónapja indított próbaüzemből már most látszik, hogy minőségi ugrást sikerült elérnünk: a betegek és a szállítást megrendelő orvosok, szakdolgozók elégedettebbek, illetve gyorsabb és megbízhatóbb a szállítás.

A saját betegszállítás elindítása 20 millió forintjába került az egyetemnek, az előzetes számítások szerint azonban éves szinten is több tízmillió forint megtakarítást eredményez majd. A mentőautókkal járó- és fekvőbetegeket is tudnak szállítani, de alkalmasak lesznek arra is, hogy a hallgatók a mentőgyakorlat egy részét itt teljesítsék.

– A telephelyek közötti betegszállítást a külsős cég is négy autóval végezte, így azokat teljesen ki tudtuk váltani – mondta el Fendler Judit. – A féléves próbaüzem után azonban kiderül majd az is, hogy precízebb munkaszervezéssel, jobb logisztikával lesz-e pluszkapacitás is. Ha igen, elképzelhető, hogy önköltségi térítési díj ellenében vállaljuk majd a betegek hazaszállítását is. Azt gondolom, ez jelentős közérzetjavító intézkedés lehetne, hiszen a betegek most sokszor fél napokat várnak a betegszállítókra – tette hozzá.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink