• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Sanyarú körülmények között dolgoznak az OORI-ben

Lapszemle 2023.03.25 Forrás: Népszava Online
Sanyarú körülmények között dolgoznak az OORI-ben

OMI-főigazgató levele szerint a kórházi finanszírozás-váltás „rendkívül gyengén” sikerült.

Nehezen megy a visszatérés a normál üzemmenetre a kórházakban, miután februártól az intézményeket ismét a teljesítményük alapján, és nem pedig egy havi átlagösszeggel finanszírozzák. Erre utal az Országos Mozgásszervi Intézet (OMI) főigazgatójának a Népszava birtokába jutott levele, amelyet tagkórháza, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársainak küldött.

Ebben arról tájékoztatja kollégáit, hogy a finanszírozás-váltás „rendkívül gyengén” sikerült, „az ellátott betegek száma nem érte el a szükséges szintet.” Mint azt Poór Gyula főigazgató írta, a korábbi átlagfinanszírozás összegénél 150 millió forinttal kisebb a bevétel, az áprilisi bérek és járulékok kifizetéséhez sem elegendő. „Az áprilisi fizetések teljesítése nagyon komoly nehézségekbe ütközik, nem beszélve a legszükségesebb dologi kiadásokról (betegélelmezés, gyógyszerigénylés) költségeinek biztosításáról. Az világosan látszik, hogy a februári teljesítmények az intézet működőképességét nem tudják biztosítani, az csak az ellátott betegek számának és így a finanszírozási bevételek jelentős növelése révén valósítható meg.”

A főigazgató a levelében megnevezi két kollégáját, akik havonta és osztályonként megadják a kötelezően teljesítendő kvótákat a betegellátó osztályok számára. Megjegyzi azt is, hogy pontosan tudja, hogy nincs elég szakdolgozó a „teljes ágykihasználás realizálásához”, de a feladatot annyi ápolóval kell megoldani, amennyi van.

Beszéltünk az intézmény több dolgozójával, akik megerősítették, hogy rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak. Február 6-án jelentették be, hogy visszamenőleg, a hó elejétől állítják vissza a teljesítmény-finanszírozást. – Addig az volt a mondás, hogy az átlagfinanszírozás miatt lehetőleg minél kevesebb beteget vegyenek fel az osztályok, mert akkor kevesebb lesz a költség. Most meg hirtelen azonnal meg kellene tölteni az osztályokat, az ágyakat beteggel, de lehetőleg úgy, hogy közben ne költsünk semmire, se gyógyszerre, se laborra, se kötszerre – mondta egyikük, aki azt is hozzátette: ápolót, műtősnőt nem tudnak felvenni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink