• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Se nyugdíj, se pótlék - ellátás nélkül az orvosok

Lapszemle 2019.08.17 Forrás: nepszava.hu
Se nyugdíj, se pótlék - ellátás nélkül az orvosok

Két hónapja nem kapnak nyugdíjpótlást a kormány késlekedése és az új szabályok miatt.

Immár két hónapja nem kap nyugdíjpótló ellátást a közkórházakban dolgozó idős orvosok egy része. Hiába adták be továbbfoglalkoztatási kérelmüket időben a kormányzatnak, késve kaptak választ. Így a munkáltatók nem igényelhették meg időben az ellátásukat, a problémát azóta sem sikerült megoldani, írja a nepszava.hu.

Hat évvel ezelőtt döntött úgy az Orbán-kormány, hogy a közszférában dolgozóknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. Ugyanis nem kaphatnak egyidejűleg munkabért és időskori juttatást. 

Egy érintett lapunknak azt mondta: ha nem lennének tartalékai, nagyon nehezen tudná biztosítani a megélhetését. Röntgenorvosként havi nettó 200 ezer forintot kap, ebből a közüzemi és egyéb számlák rendezése után nem sok marad. A járandósága elmaradásával kapcsolatban azonban hiába kérdezi munkáltatóját, az csak újabb papírokat kér tőle és zavaros válaszokat ad. Miközben a nyugdíjpótló összeg visszatartása alapjogokat sért, az érintett orvossal időközben a munkáltatója aláíratott egy nyilatkozatot, hogy problémájáról nem beszélhet a nyilvánosság előtt.

Weltner János sebész egyike azoknak, akik két hónapja nem kapják meg a nyugdíjpótló ellátásukat. Szerinte az okozza a problémát, hogy egy friss és fontos jogszabály-változtatásról nem tájékoztatták az érintetteket. Ettől az évtől a nyugdíj mellett dolgozó munkavállalóknak nemcsak kormányzati továbbfoglalkoztatási engedélyre van szükségük a járandóságuk folyósításához, hanem be kell nyújtaniuk a munkáltatójuknak az időskori ellátás megállapításáról szóló legfrissebb és eredeti határozatot egyaránt. Az új adatvédelmi szabályok miatt ezt a munkáltató hivatalból csak akkor kérheti, ha arra az érintettől felhatalmazást kap.

Kiderült: a nyugdíj mellett dolgozó orvosok jó része azért sem tudta a friss határozatot időben eljuttatni a munkáltatójához, mert az elmúlt másfél évben csak annak korrigálták a törvényben meghatározott fél százalékkal az előző évi jövedelme után a nyugdíját, aki ezt külön kérvényezte. A korábbi években ezt a korrekciót a nyugdíjfolyósító automatikusan elvégezte. A változásról viszont a legtöbben nem értesültek. Így tehát nemcsak a pénzüket nem kapták meg, de sokaknál az automatikus emelés is elmaradt.

A Népszavának sem a humán tárcát, sem a Magyar Államkincstárt nem sikerült az ügyben szóra bírni több heti levelezéssel sem. Választ csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kaptak. A hivatal azt írta: nyilvántartásuk alapján a munkáltatók mindösszesen 939 fő után igényelték meg a törvényben előírt 0,5 százalékos nyugdíjnövelés összegét, amelyet 2019. augusztus első napján utalványoztak. Azt innen sem sikerült megtudni, hogy még mennyien vannak azok, akik miután nem is tudnak arról, hogy igényelniük kellene, ezért továbbra sem kapják meg a jogosan járó emelést sem.

Legolvasottabb cikkeink