• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

    • A betegségről a melanoma világnapján

      A betegségről a melanoma világnapján

    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • egynapos sebészet
    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Semmit nem ér a trendi lúgosítás

Lapszemle 2019.04.15 Forrás: 24.hu
Semmit nem ér a trendi lúgosítás

A „lúgosításnak” semmi értelme, mert egyrészt nem működhet, másrészt szervezetünk nem is tud „elsavasodni”

Minden emberi szervnek megvan a maga optimális pH-értéke, az érzékeny egyensúly apró változása is akár halálhoz vezethet. „Elsavasodás” nem létezik, lúgosítani nem tudjuk. Hogyan is működik az a bizonyos „sav-bázis egyensúly”? Erről kérdezte Dr. Lente Gábor egyetemi tanárt, a PTE TTK Általános és Fizikai Kémiai Tanszékének vezetőjét a 24.hu.

Az ember 70 százalékát víz alkotja, így – mondhatni logikus módon – testünkben is találkozunk savasabb vagy lúgosabb részekkel, de: Nem beszélhetünk összességében az emberi szervezet kémhatásáról, minden szervünknek más a pH-ja. A gyomorsavé (kémia szempontból ez a sósavval azonos) például 1 alá is mehet, ami már a hígabb akkumulátorsavnak felel meg, vérünké pedig 7,4, vagyis gyakorlatilag semleges – mondja a 24.hu-nak a professzor.

Mi magunk képtelenek vagyunk befolyásolni, főleg nem az életmódtippek között eltévedve. Lente Gábor két szemléletes példát hoz, a citromot és egyes „lúgosító” vizeket. A citromot szokás „lúgosításra” javasolni, pedig a citromlé pH-értéke 2,4 körül van, vagyis igen erősen savas. A 10-es pH-júnak reklámozott lúgosító víz pedig annyira lúgos, mintha szappant ennénk. Nyilván nem igaz, amit a termékre írtak. További érvek a teljes cikkben.

Legolvasottabb cikkeink