A „lúgosításnak” semmi értelme, mert egyrészt nem működhet, másrészt szervezetünk nem is tud „elsavasodni”
Minden emberi szervnek megvan a maga optimális pH-értéke, az érzékeny egyensúly apró változása is akár halálhoz vezethet. „Elsavasodás” nem létezik, lúgosítani nem tudjuk. Hogyan is működik az a bizonyos „sav-bázis egyensúly”? Erről kérdezte Dr. Lente Gábor egyetemi tanárt, a PTE TTK Általános és Fizikai Kémiai Tanszékének vezetőjét a 24.hu.
Az ember 70 százalékát víz alkotja, így – mondhatni logikus módon – testünkben is találkozunk savasabb vagy lúgosabb részekkel, de: Nem beszélhetünk összességében az emberi szervezet kémhatásáról, minden szervünknek más a pH-ja. A gyomorsavé (kémia szempontból ez a sósavval azonos) például 1 alá is mehet, ami már a hígabb akkumulátorsavnak felel meg, vérünké pedig 7,4, vagyis gyakorlatilag semleges – mondja a 24.hu-nak a professzor.
Mi magunk képtelenek vagyunk befolyásolni, főleg nem az életmódtippek között eltévedve. Lente Gábor két szemléletes példát hoz, a citromot és egyes „lúgosító” vizeket. A citromot szokás „lúgosításra” javasolni, pedig a citromlé pH-értéke 2,4 körül van, vagyis igen erősen savas. A 10-es pH-júnak reklámozott lúgosító víz pedig annyira lúgos, mintha szappant ennénk. Nyilván nem igaz, amit a termékre írtak. További érvek a teljes cikkben.