• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Siker az Uzsokiban: új módszerrel gyógyítják a daganatos betegeket

Lapszemle 2023.03.13 Forrás: mandiner.hu
Siker az Uzsokiban: új módszerrel gyógyítják a daganatos betegeket

Az új módszerrel történt beavatkozásnak hála, akár ötéves túlélést, sőt teljes gyógyulást is el lehet érni ezeknél a betegeknél.

Szenzációs sikert értek el az Uzsoki Utcai Kórházban: új technológiával sikerült két hashártya-daganatos pácienst megműteni. Az új módszerrel történt beavatkozásnak hála, akár ötéves túlélést, sőt teljes gyógyulást is el lehet érni ezeknél a betegeknél, ami óriási diadal, hiszen a korábbi módszerekkel ez mindössze néhány hónap volt csupán - számolt be róla a mandiner.hu.

Az operáció két lépésből áll: először is eltávolítják a szemmel látható daganatmennyiséget a hasüregből. „Nyilvánvalóan a beavatkozás alkalmával nem tudjuk az összes daganatos sejtet kioperálni a betegből, de a második lépésben az új eszköznek hála, speciális műtét alatti kemoterápiás kezelést kapnak a betegek. Ennek lényege, hogy a kemoterápiás szert nem a vénába, hanem közvetlenül a hasüregbe juttatjuk” – mutat rá Bursics Attila onkosebész, az Uzsoki Utcai Kórház osztályvezető főorvosa, aki a technológiával az első kettő hasüregi daganateltávolító műtétet végezte az Uzsokiban.

 „Nem elég azonban a felmelegítés, szükség van arra is, hogy a szert állandó sebességgel áramoltassák a hasüregben, ezt végzi a speciális gép” – magyarázza.

Azon túl, hogy ott hat közvetlenül, ahol a baj van, a kezelés másik nagy előnye, hogy sikeres esetben utána nem kell rendszeresen kemoterápiás kezelésre járni, hiszen a műtétet csak egyszer kell, sőt csak egyszer is lehet elvégezni.

Magyarországon négy ilyen eszköz van jelenleg: Nyíregyházán, az Uzsokiban, valamint az Országos Onkológiai Intézetben és a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Utóbbi két helyen főként nőgyógyászati daganatok gyógyítására használják. „Jelenleg kölcsöngéppel dolgoznak a kollégáim, de már folyamatban van a közbeszerzés, a NEAK-tól pedig az elvégzett két műtétre meg is kaptuk a finanszírozást” – ezt már Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója mondja a lapnak.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink