• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sinkó: Ennyire szétesett állapotban még nem volt az egészségügy

Lapszemle 2023.11.11 Forrás: MedicalOnline
Sinkó: Ennyire szétesett állapotban még nem volt az egészségügy

"Ha egy polimorbid, 70-80 éves beteg bekerül a fekvőbeteg ellátásba, „imádkozni kell, hogy épségben kijöjjön onnan”.

Ha egy polimorbid, idős beteg állami kórházba kerül, imádkozni kell, hogy kijöjjön onnan – mondta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász - elemző a Nagy Magánpraxis napon, ahol az is kiderült, hogy hatékonyságnöveléssel igyekszenek ellensúlyozni a kiadásaik brutális növekedését a magánszolgáltatók - írja a medicalonline.hu.

Tavaly még menekülő utat jelentett a magánegészségügy azoknak, akiknek volt megtakarításuk, ma már ez a kapu bezárulni látszik, hiszen jelentős forgalomcsökkenésről számolnak be a magánszektor szereplői – mutatott rá a közellátás fénytöréséből szemlélve a privát szférát Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának dékánhelyettese. Az egészségügyi közgazdász szerint a túl sokáig (idén februárig) fenntartott átlagfinanszírozás „bebetonozta” az állami szolgáltatásokat, és bár a szakrendelők teljesítménye mára elérte a 2019-es bázisév 90 százalékát, a kórházak többsége még mindig nem vette fel a ritmust.

Míg tavaly a magánellátók azért lobbiztak, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) fogadja be a kapacitásaikat, ma már ez nem éri meg, hiszen a direkt béremelések összege – hiába ígérte ezt az egészségügyért felelős államtitkár – egyelőre nem épült be sem a HBCS-be sem a Német-pont értékbe, így az ellátások díjtételei nagyon alacsonyak – magyarázta Sinkó Eszter, megemlítve azt is, hogy a 2300 milliárd forintos gyógyító-megelőző kasszából 911 milliárd forintot fordítanak a bérekre.

A betegek nem férnek hozzá az állami szolgáltatásokhoz, ha valahogyan mégis „becsúsznak” a rendszerbe, akkor sem biztos, hogy a megfelelő ellátást kapják. Előretörtek a kórházi fertőzések, ha egy polimorbid, 70-80 éves beteg bekerül a fekvőbeteg ellátásba, „imádkozni kell, hogy épségben kijöjjön onnan” – festette le a közellátás helyzetét az egészségügyi közgazdász, aki szerint az elmúlt 30 évben még soha nem volt ennyire szétesett állapotban az egészségügy.

A paraszolvencia kivonása nyomán látványosan omlott össze az állami rendszer, és nem volt szerencsés az sem, hogy a Magyar Orvosi Kamara javaslata nyomán egységesen emelték az orvosbéreket – jegyezte meg Sinkó Eszter. Ehhez a gondolathoz csatlakozva Végh Attila, az Eurohealth Ltd. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az infláció és a reálbér növekedés nyomán kevesebb a műtétszám az állami intézményekben, és a közellátásból való kiábrándulás mellett a paraszolvencia kivezetése is „hajtja” a magánellátást.

Míg Sinkó Eszter azt hangsúlyozta, hogy ki kell alakítani a magán és a közellátás együttélésének szabályait, hiszen két párhuzamos egészségügyi rendszer nem tartható fenn, addig Végh Attila a biztosítók térnyerésében látta a megoldást.

– A magánszektorban a kapitalizmus elvei érvényesülnek, a profit pedig hatékonyságösztönző. Ugyanakkor a politika tart attól, hogy a magánszolgáltatók „lerabolják” az államot, pedig vannak eszközök a kordában tartásra. Ne csak a „zsebből fizető” piac nőjön, hanem legyenek az álam által adókedvezménnyel támogatott kockázatközösségek, akkor szélesedhet a magánellátási paletta is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink