• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Sok ezer receptet dobtak a konténerbe Győrben

Lapszemle 2019.03.20 Forrás: kisalföld.hu
Sok ezer receptet dobtak a konténerbe Győrben

A régi szabály az volt, hogy a gyógyszertár maga gondoskodott a receptek őrzéséről öt éven át, utána pedig arról, hogy megsemmisüljenek.

Lejárt orvosi recepttel tömte meg valaki a szelektív hulladékgyűjtő konténert a győri Bem téren. A személyes adatokat tartalmazó dokumentumhegyet nem gyógyszerészek dobták ki- írja a kisalfold.hu.

Már reggel hívást kaptunk, s a Bem téren sétálók közt órák óta beszédtéma volt a meghökkentő látvány: a papírgyűjtő konténer púpos volt a lejárt orvosi receptektől. Sok ezer darab volt benne, százas kötegekben. – Már tegnap láttam – meséli a kutyáját sétáltató nyugdíjas asszony –, az tűnt fel, hogy délelőtt elvitték a szelektív hulladékot, de délután egy órára meg is telt a konténer. 

Nem is csoda. Az edénynek legalább a felét a receptek töltötték ki, s amikor mi odamentünk, épp hölgyek tüsténkedtek körülötte, annak a patikának a dolgozói voltak, amelynek neve ott volt az összes recepten. Vezetőjüktől tudjuk: reggel telefonáltak be a Zrínyi utcakörnyékéről a város másik felén lévő gyógyszertárba, s a hívott fél döbbenetét nehéz leírni, hiszen a patikus tudta a legjobban, milyen nagy baj ez.

A sok ezer recept egy Bem térhez közeli lakásban lehetett, amit a patika korábban – családi szálon – raktárként használt, s a vezető úgy tudta: ezek ma is ott vannak. Ám a lakást a volt tulajdonos eladta, s a gyógyszertár vezetőjének senki nem jelezte, hogy a recepteket el kellene távolítani. A régi szabály egyébként az volt – tudtuk meg a vezetőtől –, hogy a gyógyszertár maga gondoskodott a receptek megfelelő őrzéséről öt éven át, utána pedig arról, hogy megsemmisüljenek. Ma már más a szabályozás, azt a receptet, amit most váltunk be, a „nagyker" őrzi és semmisíti meg. 

Az adatok biztonságáért nem a különös észjárású kidobó, hanem a patika felel, s becsületükre legyen mondva, azonnal jöttek, szolgálati kocsival vitték el a kötegeket. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink