• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok népegészségügyi teendőnk van

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Magyarországon a legmagasabb a korai halálozás relatív kockázata számos betegség esetében.

A cigányság egészségi állapota pedig jóval elmarad az átlag magyar populációétól – hívta fel a figyelmet Ádány Róza, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának egyetemi tanára, alapító dékánja, hozzátéve azt is, hazánkban a rendszerváltást követően, a kilencvenes évek közepén lezajlott egy epidemiológiai és demográfiai krízis, szinte minden haláloki főcsoportban tetőzött az addig meredeken emelkedő halálozási arányszám. Ezt többen úgy értelmezték, hogy a rendszerváltásnak tulajdonítható, ami azonban nem helyes, hiszen azt, hogy egy adott időszakban miként alakulnak a halálozási viszonyok, a megelőző jó pár évtized életkörülményei határozzák meg – magyarázt Ádány Róza professzor – írja a Magyar Nemzet – online.

Ez alapján a kilencvenes évek csúcsaiban a második világháború utáni hektikus évtizedek egészségkárosító hatásai tükröződnek. Ezt követően, a kilencvenes évek második felében bizonyos betegségcsoportok esetében számottevően csökkenni kezdett a halálozás, s ez a trend ma is tart. Például a szív- és érrendszeri, valamint az emésztőrendszeri betegségek okozta halálesetek száma jelentősen visszaesett, s látványosan csökkent azok aránya is, akik a krónikus májbetegségek, ezen belül a májzsugor miatt hunytak el. A külső okok, vagyis balesetek, sérülések, mérgezések, gyilkosságok, öngyilkosságok száma összességében szintén csökkent.

Eközben viszont a daganatos betegségek miatti halálozás tovább emelkedett, és a nők esetében a mai napig nem, a férfiaknál csak egy minimális mértékben kezdett el visszaesni. Ráadásul – a szakember szerint – az előbb említett csökkenő tendenciáknak sem örülhetünk felhőtlenül. Egészen más képet kapunk ugyanis, ha a korai halálozás relatív kockázatát vizsgáljuk, amely a 65. életév betöltése előtt bekövetkező halálesetek valószínűségét jelenti. Amennyiben a hazai mutatókat összehasonlítjuk az EU régi 15 országának átlagadataival, jól látható, a magyar lakosság esetében több mint háromszoros a kockázata annak, hogy ezen életév betöltése előtt a szív- és érrendszeri betegségben bekövetkezik a halálozás. Ugyanez a kockázat a daganatos betegségek szempontjából kétszeres, az emésztőrendszeri kórok vonatkozásában három-négyszeres.

Összességében tehát a kilencvenes évek dereka óta ez a relatív kockázat nem javult. Nem lehetünk tehát elégedettek, sőt, e mutatók alapján kifejezetten elégedetlennek kell lennünk, mivel ezek nem egy, az európai piacon versenyképes nemzet mutatói. Sokat kell azon dolgoznunk, érdemben javítanunk kell a népegészségügyi helyzeten, hogy egyáltalán a felzárkózási esélyeink reálisnak tűnjenek – mutatott rá Ádány Róza professzor.

Legolvasottabb cikkeink