• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Sokan ezért hagyták abba az Ozempic alkalmazását

Lapszemle 2023.03.29 Forrás: magyarnemzet.hu
Sokan ezért hagyták abba az Ozempic alkalmazását

"Az első adag után mindent kihánytam, és a legkisebb adagoktól is rosszul lettem".

Van, akinek az endokrinológus vagy a diabetológus írja fel az Ozempicet, míg másoknak a plasztikai sebész adja utasításba a használatát. A gyógyszerhez fűződő remények azonban nem mindenkinek váltak be. Ozempic-használókkal beszélgetett a magyarnemzet.hu.

– Egész életemben vékony voltam, a lányom születése után viszont rohamosan elindult a mérleg felfelé, kiderült, inzulinrezisztenciám van. Bár az elmúlt években a szigorú diéta és mozgás mellett sikerült megszabadulnom a felesleges kilók nagy részétől, a hasamon lévő bőr lebenyessé vált. Tavaly egy plasztikai sebész segítségét kértem emiatt, aki azzal kezdte, kizárólag akkor vállal el, ha még legalább tíz kilótól megválok – mondja Bea, akinek orvosa rögtön be is avatta, mi a teendője.

– Boldog voltam, mert hosszú évek óta küzdöttem lelkileg és testileg is a súlyproblémával, erre itt ez a szer, és nincs más dolgom, csak kiváltani és beadni, hetente egyszer. Az ára viszont visszavett a lelkesedésemből, megdöbbentem, amikor a patikában megláttam, mennyibe kerül – teszi hozzá. A most negyvenéves édesanya a műtét előtti hónapokban használta a gyógyszert, ami meghozta az eredményt és a mellékhatásokat is. Mint fogalmaz: Valóban elindult a fogyás, bár nem csodálom, hiszen alig ettem valamit a folyamatos hányinger miatt, puffadtam, nem éreztem komfortosnak a gyomrom, folyamatosan mérlegeltem, hogy egyek-e egyáltalán.

...

Krisztina 2019-ben kezdte el használni az Ozempicet, harminc kiló felesleg volt rajta.  – Az első adag után mindent kihánytam, és a legkisebb adagoktól is rosszul lettem, szóval biztos voltam benne, hogy hatékony lesz, életemben először nem fenyegetett a túlevés veszélye – meséli. 21 kilót adott le hathavi kúrát követően, a mellékhatások egy része végigkísérte.

 Kicsit úgy voltam vele, mint az edzéssel, amolyan »izzadtságszagnak« éltem meg a jelentkező kellemetlenségeket. Túl régóta küzdöttem a túlsúllyal, nekem megért ennyit – teszi hozzá. Krisztina ezzel nincs egyedül, a kellemetlen mellékhatások ellenére az Ozempic népszerűsége kimagasló, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint egy évvel ezelőtt közel 23 ezer dobozt, míg idén januárban több mint 25 ezer doboz Ozempicet vásároltak hazánkban. Ennek azonban nem mindenki örül. 

A kettes típusú diabéteszben szenvedők hosszú hónapok óta nehezen jutnak hozzá a készítményhez, a patikákban még mindig ritkaságszámba megy, hogy több dobozzal is készleten van.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink