• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sokan ezért hagyták abba az Ozempic alkalmazását

Lapszemle 2023.03.29 Forrás: magyarnemzet.hu
Sokan ezért hagyták abba az Ozempic alkalmazását

"Az első adag után mindent kihánytam, és a legkisebb adagoktól is rosszul lettem".

Van, akinek az endokrinológus vagy a diabetológus írja fel az Ozempicet, míg másoknak a plasztikai sebész adja utasításba a használatát. A gyógyszerhez fűződő remények azonban nem mindenkinek váltak be. Ozempic-használókkal beszélgetett a magyarnemzet.hu.

– Egész életemben vékony voltam, a lányom születése után viszont rohamosan elindult a mérleg felfelé, kiderült, inzulinrezisztenciám van. Bár az elmúlt években a szigorú diéta és mozgás mellett sikerült megszabadulnom a felesleges kilók nagy részétől, a hasamon lévő bőr lebenyessé vált. Tavaly egy plasztikai sebész segítségét kértem emiatt, aki azzal kezdte, kizárólag akkor vállal el, ha még legalább tíz kilótól megválok – mondja Bea, akinek orvosa rögtön be is avatta, mi a teendője.

– Boldog voltam, mert hosszú évek óta küzdöttem lelkileg és testileg is a súlyproblémával, erre itt ez a szer, és nincs más dolgom, csak kiváltani és beadni, hetente egyszer. Az ára viszont visszavett a lelkesedésemből, megdöbbentem, amikor a patikában megláttam, mennyibe kerül – teszi hozzá. A most negyvenéves édesanya a műtét előtti hónapokban használta a gyógyszert, ami meghozta az eredményt és a mellékhatásokat is. Mint fogalmaz: Valóban elindult a fogyás, bár nem csodálom, hiszen alig ettem valamit a folyamatos hányinger miatt, puffadtam, nem éreztem komfortosnak a gyomrom, folyamatosan mérlegeltem, hogy egyek-e egyáltalán.

...

Krisztina 2019-ben kezdte el használni az Ozempicet, harminc kiló felesleg volt rajta.  – Az első adag után mindent kihánytam, és a legkisebb adagoktól is rosszul lettem, szóval biztos voltam benne, hogy hatékony lesz, életemben először nem fenyegetett a túlevés veszélye – meséli. 21 kilót adott le hathavi kúrát követően, a mellékhatások egy része végigkísérte.

 Kicsit úgy voltam vele, mint az edzéssel, amolyan »izzadtságszagnak« éltem meg a jelentkező kellemetlenségeket. Túl régóta küzdöttem a túlsúllyal, nekem megért ennyit – teszi hozzá. Krisztina ezzel nincs egyedül, a kellemetlen mellékhatások ellenére az Ozempic népszerűsége kimagasló, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint egy évvel ezelőtt közel 23 ezer dobozt, míg idén januárban több mint 25 ezer doboz Ozempicet vásároltak hazánkban. Ennek azonban nem mindenki örül. 

A kettes típusú diabéteszben szenvedők hosszú hónapok óta nehezen jutnak hozzá a készítményhez, a patikákban még mindig ritkaságszámba megy, hogy több dobozzal is készleten van.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink