• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sokba kerülhet a közúti baleset az újszülöttmentőknek

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Több száz ezer forintjába kerülhet a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítványnak, hogy összetörték mentőautójukat.

Ahhoz, hogy a lehető leghamarabb újra használhassák, a javítási költség 10 %-át ki kell fizetniük. A 800 ezer forint körüli összeget a működési költségeikre félretett pénzből fedezik – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Sokba kerülhet a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítványnak, hogy egy közúti balesetben összetörték autójukat. Mint megírtuk, február közepén Lakitelek közelében karambolozott a szolgálat mentőautója egy személyautóval. Egy kisbabát szállítottak szemészeti vizsgálatra a fővárosba, Kecskeméten adták volna át a területileg illetékes kollégáiknak az inkubátort. Pár kilométerre a találkozóhely előtt azonban egy terepjáróval ütköztek. Megkülönböztető jelzést használva kezdtek előzésbe, amikor a Honda váratlanul eléjük fordult. A mentő lényegében ronccsá tört, az elejéből szinte semmi nem maradt – emlékeztet a portál.

A javítás nagyjából 8 millió forintba kerül – mondta Pintér Sándor, a kuratórium elnöke, aki hozzátette azt is, a szükséges alkatrészek nagy része már megvan, néhány azonban még beszerzésre vár. Egy hónapon belül várhatóan készen lesz a mentőnk.

Csakhogy a szolgálatnak nem kevés pénzébe kerül majd, hogy használhassa is. Bár minden jel arra mutat, hogy vétlenek voltak a karambolban, mégis több száz ezer forintot kell kifizetniük, hogy néhány héten belül újra ezzel menthessenek.

Amíg jogilag nem tisztázódik, ki volt a vétkes a balesetben, a javíttatás teljes összege nem terhelhető rá a vétkes sofőrre. A költségek 10 %-át nekünk kell kifizetnünk – mondta a professzor. Mivel a szolgálat nem engedheti meg magának, hogy még hónapokat várjon az ügy lezárására, kénytelenek befizetni a nagyjából 800 ezer forintot, hogy a régióban biztonságosan folyhasson a mentés.

Létkérdés számunkra, hogy minél hamarabb egy biztonságos autó álljon a rendelkezésünkre. Jelenleg a tartalék autónkkal mentünk, ami több mint 10 éves. Ha ezzel történne egy hasonló baleset, vélhetően a személyzet is súlyosan megsérülne. Mivel az alapítvány folyamatosan anyagi gondokkal küzd, meglehetősen nagy problémát jelent ilyen nagy összeg előteremtése – húzta alá Pintér Sándor. Havonta két és fél millió forintot kell hozzátennünk a központi támogatáshoz, hogy a működési költségeinket fedezni tudjuk. Valószínűleg kénytelenek leszünk az erre félretett összeghez hozzányúlni, hogy a megjavított mentőt elhozhassuk. Csak bízni tudunk benne, hogy minél hamarabb visszakapjuk – jegyezte meg a professzor, aki hozzátette azt is, bár a szakemberek szerint az összetört mentő a javítás után teljes értékű lesz, ilyen komoly sérülések esetében nem zárhatók ki rejtett hibák. Éppen ezért kollégáival azon dolgozik, hogy minél hamarabb egy új autót kaphasson a szolgálat. A megjavított mentőből így lehetne tartalék kocsi, a most futó autót pedig leselejtezhetnék.