• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sokszervi gyulladás: nem egy ismeretlen a betegség

Lapszemle 2021.01.28 Forrás: Pénzcentrum
Sokszervi gyulladás: nem egy ismeretlen a betegség

Az újdonság az, hogy bebizonyosodott: a koronavírus is képes ezeket a reakciókat a szervezetben beindítani.

z elmúlt napokban a médiában is egyre nagyobb figyelmet kapott a koronavírus-fertőzést követő sokszervi gyulladás (PIMS). A kiszolgáltatott gyermekek fotójával illusztrált beszámolók, közlemények, interjúk - amelyek ráadásul laikusok számára nehezen értelmezhető betegszámokat tartalmaztak - sok esetben aggodalmat és félelmet keltettek a szülőkben. A felmerülő kérdéseket tisztázza a Magyar Reumatológusok Egyesületének Gyermekreumatológia Szekciója, írja a Pénzcentrum. 

Dr. Constantin Tamás, a Magyar Reumatológusok Egyesülete Gyermekreumatológia Szekciójának elnöke kijelentette: a sokszervi gyulladás nem ismeretlen a gyermekreumatológusok előtt.

A sokszervi gyulladás hátterében meghúzódó immunológiai folyamatok és a tünetegyüttes nem ismeretlenek a gyermekreumatológusok számára. Az újdonság az, hogy bebizonyosodott: a koronavírus is képes ezeket a reakciókat a szervezetben beindítani. A súlyos, bizonyos esetekben intenzív osztályos ellátást is igénylő autoimmun betegségeket eddig is sikerrel gyógyítottunk. A gyermekreumatológusok több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, ismerik a hatékony kezeléseket. A szükséges gyógyszerek, beleértve a biológiai terápiákat, rendelkezésre állnak - nyilatkozta a gyermekreumatológus. Megnyugtatásul, néhány szakmai szempontot kihangsúlyozva az eddig közölt adatokat összefüggéseiben magyarázza meg a szakmai szervezet:

A koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás ellátása csapatmunkát igényel

A PIMS ellátása több társszakma összefogását igényli, a sürgősségi- és intenzív terápiás ellátásban jártas gyermekorvosok, kardiológusok, infektológusok és gyermekreumatológusok összehangolt munkájára van szükség. Az utánkövetésben, esetleges kései szövődmények szűrésében nagy szerepe van a kardiológusoknak.

A koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás heveny betegséget okoz

Jelen tudásunk szerint a koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás nem okoz krónikus, hosszan tartó betegséget. A gyermekek az esetek döntő többségében lázas panaszaikkal területi sürgősségi ambulanciákon, kórházakban jelentkeznek, így sokszor nem is kerülnek be a gyermekreumatológiai centrumok ellátásába. Mivel a gyulladásos tüneteket általában 1-3 napon belül sikerül kontrollálni, erre sokszor nincs is szükség. Bár a PIMS heves tünetekkel indul, egyelőre úgy tűnik, hogy hosszú távon jóindulatúan viselkedik.

A gyermekreumatológia hálózata

Valamennyi egyetemi gyermekgyógyászati klinikán elérhető modern szemléletű reumatológiai ellátás. A legsúlyosabb - akár gépi lélegeztetést is igénylő - esetekben biológiai terápia alkalmazható, amely reumatológiai indikációt képez. Kollégáink felkészültek, hogy akár a gyermekek átvételével, akár konzíliummal, tanácsokkal segítsék a PIMS-ben szenvedők biztonságos ellátását.

Milyen gyakori a koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás?

A Népegészségügyi Központ múlt héttől jelentési kötelezettséget írt elő a PIMS esetében is, így hamarosan objektív adatok is rendelkezésre fognak állni. Informális tájékozódás és szóbeli közlések alapján becsült adat elérhető: országosan körülbelül 120 gyermeket kezelhettünk eddig a járvány kitörése óta. Sajnos a koronavírus-fertőzésen átesett gyermekek száma nem ismert, de a gyermekkorú népességre vetítve ez azt jelenti, hogy az előfordulási gyakorisága kb 0,006%. Jelen tudásunk szerint tehát egy nagyon ritka betegségről van szó.

Legolvasottabb cikkeink