• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Sorra mondják le a magánlaborok a koronavírus-tesztelést

Lapszemle 2020.09.19 Forrás: Napi.hu
Sorra mondják le a magánlaborok a koronavírus-tesztelést

Egy vizsgálat önköltségi ára nagyjából 18-21 ezer forint között mozog, de az elmúlt hónapokban a megnövekedett piaci igény miatt sokan fejlesztettek.

Egy nap alatt több magánegészségügyi szolgáltató, amely vállalta PCR-tesztek levételét, visszamondta a szolgáltatását, mert a magyar kormány hatósági árassá tette a PCR-vizsgálatokat. A meghatározott 19 500 forintos szint a legtöbb laboratórium számára nullszaldós vagy már ráfizetéses munkát jelent. Még csak nem is ők, hanem a magánrendelők kerültek nehéz helyzetbe, mert ők többet fizettek a minták vizsgálatáért. Az egyetlen nyertes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lehet, mert a magánlaborok révén hatalmas tesztkapacitást szerzett, írja a Napi.hu

A lapnak már csütörtökön többen jelezték, hogy a foglalt időpontjukat is visszamondta a magánegészségügyi szolgáltató, ahova korábban bejelentkeztek és nem egyszer 1-1,5 hetet is vártak a vizsgálatra. E helyeken csak a mintavétel történik meg, saját labordiagnosztikai eszközeik nincsenek, ezért azokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált magántulajdonú analitikai központokba küldték tovább.

A piacon kialakult 30-33 ezer forintos átlagárból 22-27 ezer forint körüli összeget a minták laborvizsgálata, a futárszolgálatos küldés tette ki, a maradék összegbe kellett beleférjen a rendelőknek, hogy a mintavételre alkalmas eszközöket, a munkatársak védőfelszereléseit, valamint a helyiségek fertőtlenítését és a bérköltséget kihozzák. A várható profitjuk mintánként nagyjából 1-2 ezer forint volt.

A laboratóriumok számára a 22-27 ezer forintos árba ugyanígy bele kellett férjen a munkatársak fizetése, a megfelelő higiéniai körülmények megteremtése, a PCR-tesztek elemzéséhez szükséges reagensek, mintavételi és kezelőeszközök beszerzése. A Napi.hu-nak nyilatkozó szolgáltatók már májusban azt mondták, hogy egy vizsgálat önköltségi ára nagyjából 18-21 ezer forint között mozog, de az elmúlt hónapokban a megnövekedett piaci igény miatt sokan fejlesztéseket hajtottak végre, hogy növeljék kapacitásukat, új PCR-berendezéseket, a minták kimérésére, kezelésére alkalmas eszközöket vettek, amelyek árát ki kell gazdálkodniuk. 

Legolvasottabb cikkeink