• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sportok, amikben előbb-utóbb tuti lesérülsz

Lapszemle 2019.09.18 Forrás: penzcentrum.hu
Sportok, amikben előbb-utóbb tuti lesérülsz

Súlyos sérülések kockázatával járnak azok a gyakorlatok, amelyek nagy terhelést jelentenek a térdekre, a vállakra és más ízületekre.

Az emberi testet mozgásra tervezték, éppen ezért az egész életen át tartó egészség egyik alapfeltétele a fizikai aktivitás. Ugyanakkor a sportokhoz kapcsolódó sérülések az idő múlásával egyre komolyabban károsíthatják a testünket: például ugyanaz a probléma egy fiatalt lehet, hogy csak 1-2 hétre üt ki az edzésből, mialatt egy idősebb szervezetet már végleg kivonhat a sportolásból - írja a penzcentrum.hu.

Brian Werner, a Virginiai Egyetem ortopédsebész-sportgyógyásza szerint bár a 20-30 éveseket foglalkoztatja a sok testmozgás, de egyáltalán nem foglalkoznak a sérülésekkel - jelentette ki a szakértő. Például, idézte fel, egy tanulmány szerint a futás az egyik legnépszerűbb sport az USA-ban, de az amerikai futók több mint fele legalább évente egyszer megsérül. Werner szerint ennek a fő oka, hogy sok futó képes túlzásba esni, túlvállalni magát, ami már nem túlzottan optimális az emberi szervezet számára. A kutatók szerint, ha valaki sokáig, és sérülésmentesen szeretne szabadidejében futni, akkor a legelőnyösebb, ha heti 2-3 alkalommal lassú, vagy közepes sebességgel rójuk a kilométereket.

Különösen a 40 évnél idősebb korosztály számára igen súlyos sérülések kockázatával járnak azok a gyakorlatok, amelyek nagy terhelést jelentenek a térdekre, a vállakra és más ízületekre - mondta Werner. Ilyenek például a kosárlabda, a futball, a tenisz vagy más sportok, amelyeknél sokszor kell ugrani, gyorsan irányt váltani. Ugyanakkor mindez nem azt jelenti, hogy fel kell adni a sportolást: egy másik tanulmányt is ismertetnek, amely szerint az egyéni gyakorlatokhoz képest sokkal egészségesebb, ha másokkal együtt sportolunk. A kutatás összekapcsolta a testmozgást és a társadalmi interakciót a hosszabb élettartammal - ám az ajánlott tevékenységek szintén magukban hordozzák a sérülések kockázatát.

Ha az ember célja a kockázatok minimalizálása, miközben továbbra is a sporttal őrizné meg egészségét, a szakértők kiemelik a gyaloglást és az úszást, mint két alacsony kockázatú, ellenben igen jótékony tevékenységet. Kyle Yost, a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának sportorvos szakértője kielemlte, az úszás az aerob testmozgást és az ellenállás-edzést is ötvözi, azaz javítja az kondit és az erőt. A gyaloglás pedig minimalizálja a sérülések kockázatát, de mégis teljes értékű testmozgás. A szakértők szerint az élénk séta különösen egészséges. A séta egy szabadtéri tevékenység, amelyet akár másokkal együtt is lehet végezni. Úgy gondolom, hogy minden olyan testmozgás, amely ötvözi ezt a két dolgot, az előnyünkre válhat - mondta James O'Keefe kardiológus.

További részletek a cikkben.