• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Súlyos következménye lehet a gyógyszerhiánynak

Lapszemle 2022.12.01 Forrás: Pénzcentrum
Súlyos következménye lehet a gyógyszerhiánynak

A gyógyszerhiány hatásait nem sokáig lehet már tompítani, mely nemcsak a gyártást és a kereskedelmet, hanem a lakosságot is negatívan érinti majd.

A koronavírus világjárvány súlyos helyzetet teremtett a gyógyszergyártásban, a hazai gyógyszergyártók, -kereskedők, patikák és nem utolsó sorban a betegek is érzékelhették ennek hatásait. A gyógyszerhiány jelenleg is fennáll, melyet súlyosbíthat az idei évtől drasztikusan elmélyülő energiaválság, a globalizációs folyamatok megrendülése, az alapanyagellátási és logisztikai gondok. A gyógyszerszektor szereplői egy ideje pedzegetik, hogy a gyógyszerhiány hatásait nem sokáig lehet már tompítani, mely nemcsak a gyártást és a kereskedelmet, hanem a lakosságot is negatívan érinti majd. A Pénzcentrumnak most dr. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke és dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogyan érinti a hazai gyógyszeripart, gyógyszertárakat, illetve a betegeket a gyógyszerhiány.

A HGYSZ szakmai igazgatója a lapnak elmondta, hogy általánosságban a gyógyszertárak arra vannak berendezkedve, hogy a gyógyszereket folyamatosan el tudják érni a nagykereskedőknél, ezért nem tartanak fenn jelentős raktárkészleteket. Ez az oka annak, hogy ha hiánycikké válik egy gyógyszer, akkor az hamar elfogy a gyógyszertárakból is - magyarázta a szakértő.

A betegek számára bármely gyógyszer hiánya nehézséget okozhat, hiszen nem kaphatja meg azt a készítményt, melyet a terápiájához szükséges. A gyógyszer hatóanyagától és a körülményektől függően a gyógyszerészek több megoldást is tudnak javasolni a betegeknek a probléma megoldására - mondta a HGYSZ szakmai igazgatója. A szakértő szerint ha a hiány rövid ideig tart és a betegnek még van otthon gyógyszere, akkor lehet, hogy elegendő csak később kiváltania a receptjét. "Ha elérhető helyettesítő készítmény, akkor a gyógyszerész felajánlhatja azt a betegnek. Az esetek döntő többségében a probléma ezzel megoldódik, azaz a beteg hozzájut a szükséges gyógyszerhez. Ha ez sem megoldható, a beteg az orvoshoz is vissza tud menni, hogy egy másik hatóanyagra áttérve folytathassa az előírt terápiát" - magyarázta Dr. Marjai Tamás.

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink