• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Súlyosbodik a helyzet a győri Petz-kórházban

Lapszemle 2020.09.28 Forrás: kisalföld.hu
Súlyosbodik a helyzet a győri Petz-kórházban

Sajnos sok, csaknem hatvanan kollégánk hiányzik gyanú, vagy fertőzöttség miatt.

A tavaszihoz képest ötször annyi PCR tesztet végeznek, naponta 250-300-at. Nagyjából minden ötödik teszt pozitív két-három napja. Ugyan sok az enyhe lefolyású eset, de ekkora esetszámnál már jelentősen megnövekedik a súlyos betegek száma is. A győri kórházban a napokban kezelt gyanús vagy középsúlyos és súlyos, intenzív ellátást igénylő pozitív betegek száma 2-2,5-szer magasabb mint a tavasszal - mondta el a kisalföld.hu-nak  dr. Tamás László János  a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója.

 A normál ellátásból elkülönítettünk 256 ágyat, hasonlóan a tavaszi helyzethez. A Covid-19 ellátás teljes vertikumát felépítettük ambulanciával, járóbeteg-, és a legkülönfélébb fekvőbeteg ellátással. Ezeken az ágyakon 110 beteg fogadására alkalmas rendszert tudtunk kialakítani, ezen belül – 40 invazív lélegeztetésre alkalmas – intenzív ellátást nyújtó covid-osztályt rendeztünk be.

Emellett kell üzemeltetnünk a normál, a regionális, a nem covid betegellátást és a járóbeteg ellátást is. Ehhez nincs megfelelő humánerőforrásunk. A mi személyügyi állományunk a normál ellátásra van kialakítva. Ez a plusz feladat hatalmas erőket követel, miközben ugyanúgy sújtja a munkatársainkat a gyermekeik révén az iskolai, óvodai fertőzöttség miatt elrendelt karantén, vagy az egyéb civil szférában, közösségi eseményeken szerzett pozitivitás is. Sajnos sok, csaknem hatvanan kollégánk hiányzik gyanú, vagy fertőzöttség miatt – elemezte a helyzetet dr. Tamás László János.

Mint a főigazgató elmondta, a járóbeteg ellátásra változatlanul négyezren mennek naponta a kórházba. – Nagyon nehéz mindenkit alaposan, körültekintően megvizsgálni PCR teszt nélkül, így sérülékeny a rendszerük. Olyanok is érkeznek az intézménybe, akik nem mondják meg, hogy karanténból jönnek egy hónapokkal ezelőtt előjegyzett beavatkozásra. Helyzetüket nehezíti az is, hogy öt megye covidos betegeinek ellátására a győri és az ajkai kórházat jelölték ki – mondta. Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas és Zala megye kevésbé súlyos pozitív eseteit Ajkára, a nagyon súlyos, kritikus tüdőszövődményes és az intenzív ellátást igénylő betegeket a győri kórházba viszik. Továbbiak a cikkben

A témáról a Hírcity regionális videó-hírportál anyaga:

Legolvasottabb cikkeink