• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Széklet, vizelet, fürdővíz: mind vírust juttat a csatornába

Lapszemle 2022.01.27 Forrás: Index
Széklet, vizelet, fürdővíz: mind vírust juttat a csatornába

A SARS-CoV–2 vírus inaktiválódik a szennyvízben, ezért már a nyers szennyvízben sem mutattak ki fertőzőképes vírusrészecskét.

Ismét nő a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – tettük közzé legutóbb hétfőn, hiszen szennyvizeink virológiai állapotáról a koronavírus-járvány kitörése óta rendszeresen beszámolunk. Ezúttal azonban nem kimondottan a kanálisokban csörgedező tisztátlan kommunális elegy SARS-CoV–2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációjáról lesz szó, hanem a műhelytitkokról, írja az Index. 

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi a koronavírus szennyvízből történő monitorozását, miután az Európai Unió a korábbi eredmények alapján az NNK-t jelölte ki a harmonizált európai uniós monitoringrendszer hazai tagjának – közölte az Index érdeklődésére a szervezet sajtóosztálya.

Az eredményeket heti rendszerességgel közzéteszik az NNK weboldalán, mint ahogy történt is, amikor kiderült, hogy „határozott növekedés látható a szennyvizek SARS-CoV–2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációjában”.

Összesen 22 mintavételi helyről érkeznek minták. A vizsgált szennyvíztelepek 3,9 millió lakos szennyvizét tisztítják, így a minták a lakosság közel 40 százalékát reprezentálják.

Az NNK Budapesten 2020 májusától végez rendszeres vizsgálatokat, 2020 júliusa óta pedig az ország minden megyeszékhelyén heti rendszerességgel ellenőrzi a szennyvizek SARS-CoV–2-koncentrációját, illetve 2021 októberétől az európai uniós ajánlásokkal összhangban a legnagyobb települések (Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Győr) esetében heti kettőre növelte a mintavételi gyakoriságot.

A SARS-CoV–2 vírus inaktiválódik a szennyvízben, ezért már a nyers szennyvízben sem mutattak ki fertőzőképes vírusrészecskét. A koronavírus tehát sem a tisztított, sem a nyers szennyvízben nem jelent kockázatot, írja az NNK válasza alapján az Index.

NNK

Legolvasottabb cikkeink