• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Szlávik: az omikron sem a barátunk!

Lapszemle 2022.01.21 Forrás: inforadio.hu
Szlávik: az omikron sem a barátunk!

Ez nemcsak a tüdő és a légutak megbetegedése. Néhány napon belül ott van az agyban, a szívben, a májban, a vesékben, és elkezd pusztítani.

Megoldása lehetne a világméretű koronavírus-járványnak az omikron, mert nagyon sok embert megfertőz, mindenki kap majd valami védettséget és vége a járványnak, de nem biztos, hogy ez ilyen egyszerű – mondta Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Annak van-e valami jele, ha az embernek nincsenek tünetei, hogy mégis koronavírus-fertőzött? Mert ha nincsenek tünetei, akkor miért is tesztelne?

Mondok egy példát: kórházba kerül egy idős ember, teljesen más betegséggel. Ha kórházba kerül, nagyon gyakran letesztelik koronavírusra, és kiderül, hogy mindenféle koronavírus okozta tünet nélkül hordozza a vírust, és ezért azonnal beküldik koronaosztályra. Ezzel ő az oltottak kategóriájában jelenik meg az infektológiai osztályon, holott neki nincsenek koronavírus okozta tünetei. Ezért nehéz arra egzakt választ adni, hogy hány százaléka a fertőzötteknek pozitív, hiszen nagyon sokan úgy fekszenek nálam koronavírus-fertőzéssel, hogy semmilyen klinikai tüneti panaszuk nincsen, egész egyszerűen csak hordozzák a vírust, mert a védőoltások megvédik őket attól, hogy súlyosabb betegségük legyen.

Az a hullám, amit most látunk, már az omikron?

Egészen biztos vagyok benne, hogy ez már az omikron. Ezt a betegek panaszaiból, tüneteiből látjuk, abból a nagyon sok emberéből, akinél véletlenszerűen derül ki a pozitivitás, gondolok itt arra, hogy például egy családban valakinél igazolódik a fertőzés, letesztelik a többi családtagot, és kiderül, hogy a fél család koronavírus-hordozó, holott semmilyen panaszuk, tünetük nincsen.

Mit kell csinálni, ha a fél család koronavírus-hordozó?

Megvannak a karanténnak a szabályai. Ha valaki szoros kontaktszemély, akkor karanténban kell otthon maradni, ha pedig beteg, akkor izolálnia kell magát a többi embertől. Szerencsére az omikronra abszolút jellemző, hogy enyhébb lefolyású, ezt ma már ki lehet jelenteni. Nemcsak a tünetek enyhébbek, hanem sokkal kevésbé okoz tüdőgyulladást vagy súlyos tüneteket, pláne, ha az illető oltott. Az oltottaknál az omikron nagyon ritkán okoz súlyos megbetegedést, ellentétben az oltatlanokkal, ahol azért bőven előfordulhat akár súlyos, intenzív osztályos kezelést igénylő súlyos tüdőgyulladás.

Abban van már valamilyen szabályszerűség, hogy milyen típusú háromoltásosság után milyen lefolyása lehet a betegségnek, ha az ember mégis elkapja? Nem mindenki ugyanazt az oltást kapta elsőre, másodikra, harmadikra.

Magyarországon többféle oltást alkalmaztak, és ennek megfelelően rengeteg variáció van. Kiderült az, hogy az oltások keverése nem feltétlenül jár hátrányos következményekkel, sőt, vannak olyan oltáskeverések, amelyek még erősebb védelmet is adnak. Rendkívül nehéz ezt megmondani. A hatékonyság, az időtartam, a védelem időtartama különbözik az oltásoknál. Nyilvánvalóan van különbség ebben, de ez nem azt jelenti, hogy a súlyos megbetegedések ellen ne védenének meg minket nagy százalékban. Szinte mindegy, hogy melyik három oltást veszi fel valaki, abban biztos lehet, hogy a súlyos megbetegedések ellen jó, megfelelő védettsége lesz.

További részletek a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink