• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Tagdíjemelés – na de miért?

Lapszemle 2022.09.14 Forrás: www.mok.hu
Tagdíjemelés – na de miért?

MOK: "jelen válságot követően célunk az egészségügyi bérek inflációkövetését ismét napirendre venni".

A Magyar Orvosi Kamara demokratikusan megválasztott legfőbb döntéshozó testülete, az Országos Küldöttközgyűlés (OKGY) 2022. májusi ülésén 77% igen szavazattal – 16% nem és 7% tartózkodás mellett – egyértelmű döntést hozott a tagdíj felemeléséről. Az OKGY döntését a törvényességi felügyeletet gyakorló miniszter is jóváhagyta. Ezt követően egyetlen kamarai testületnek vagy szervnek (sem az Országos Elnökségnek, sem az Országos Hivatalnak) sincs joga, lehetősége felülvizsgálni, felülbírálni a küldöttközgyűlési döntést, ellenben feladatuk annak végrehajtása - írja a kamara honlapja a mok.hu.

Az eredeti elképzelés szerint a tagdíj mértékét a  mostani emelést követően az inflációkövetés érdekében (mivel a MOK költségei, ide értve például a székházak, irodák fűtését, szintén drasztikusan emelkednek) a garantált bérminimumhoz kötöttük volna, az időben érkezett visszajelzések alapján azonban ezt a tagság méltánytalannak érezte. Így a tagdíj mértékét az OKGY az orvosi bértábla egy meghatározott oszlopának kötött százalékában határozta meg: a tagdíj 2022. július 1-től a kezdő szakorvosi bér (6-10 év gyakorlati idő) 0,33%-a, ami havonta 3.700 Ft-ot, éves szinten 44.400 Ft-ot jelent. 

Mivel az orvosi bérek (a közszolgálati jogviszonyban dolgozók bértáblája) 2023. január 1-től - nem utolsósorban a Kamara határozott és aktív “beleállásának” köszönhetően (mutatkozott kormányzati szándék ezen emelés különböző feltételekhez kötésére) - ismét emelkednek, ez egyben a kamarai tagdíjak hasonló arányú emelkedését is jelenti: 4.100 Ft/hó lesz, ami éves szinten 49.200 Ft-nak felel meg. 

Ezt követően csak újabb bértábla módosulás járhat újabb tagdíjemelkedéssel (jelen válságot követően célunk az egészségügyi bérek inflációkövetését ismét napirendre venni).

A nem egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozó kollégák jövedelmének alakulását a Kamara semmilyen módon nem tudja követni, a tagdíjak egyénre szabott kiigazítása már csak ezért sem áll módunkban.