• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tapssal és énekléssel búcsúztatták Cserháti Pétert

Lapszemle 2020.04.14 Forrás: index.hu - 444.hu
Tapssal és énekléssel búcsúztatták Cserháti Pétert

Kétszer szerveztették át az ellátást az OORI-ban a járványhelyzet miatt, szinte készen lettek vele. Üres 233 ágy.

Csaknem száz dolgozó búcsúztatta Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatját, miután vasárnap az Ember Erőforrások Minisztériuma megszüntette a megbizatását. A hétfő délben, az OORI-ban tartott búcsúztatásról az egyik dolgozó azt mondta az Indexnek, hogy jó hangulatban zajlott, elénekeltek az Illés együttes Miért hagytuk, hogy így legyen? című dalból egy részletet, majd többször megtapsolták a leköszönő főigazgatót, aki közalkalmazottként továbbra is az intézményben marad. 

A kórház dolgozójától a lap úgy tudja, hogy amit a minisztérium kért, az tulajdonképpen már teljesült is: 233 ágyat szabadítottak fel, hogy tudják fogadni a Covid 19-cel fertőződött betegeket, ennek érdekében pedig 60 súlyos rehabilicióra szoruló beteget helyeztek át az OORI főépületéből külső pavilonokba. Forrásunk hozzátette, hogy tudták a kórházban, Cserháti a végsőkig védte a betegeket, hogy ne kelljen őket áthelyezni, hazaküldeni az intézményből, "nagy ellenállást fejtett ki", ami közrejátszhatott a menesztésében - írták.

444.hu is beszámolt a kórház előtti "tüntetésről". A lap azt írta, a kórház dolgozói szerint a náluk ápolt betegeket nem lehet hazaküldeni, vagy máshova vinni, mert olyan speciális kezelést kapnak, ami máshol nem elérhető. A tüntetés szónokai szerint maradandó károsodást okoz a betegeknél a kezelés megszakítása, sőt, egyikük úgy fogalmazott, hogy "ezek embertelen gyilkosok"- utalva arra, hogy a betegek elküldése akár életekbe is kerülhet. A Munkások Újsága olvasói fotókat is közölt a tüntetésről, ezeken táblák is látszanak, amelyeken a kórház a főigazgató visszavételét követelik.

A kórház egyik munkatársaa laphoz eljuttatott üzenetében azt állítja, hogy nem igaz, hogy a főigazgató nem teljesítette a kormány utasítását, mert a kórház két pavilonjának kiürítését megkezdték, és ott máris vannak koronavírusos betegek. Szerinte az volt a problémája a kormánynak a főigazgatóval, hogy saját hatáskörben tesztelt más kórházakból áthozott betegeket, akik közül volt, aki fertőzöttnek bizonyult. Forrásunk szerint ugyanez volt a fő bűne a székesfehérvári kórházból kirúgott igazgatónak is, aki intézménye összes dolgozóját leteszteltette, szintén saját hatáskörben.

"A közleményből egyetlen szó sem igaz" - mondta az egyik demonstráló a Népszava tudósítójának. Sőt két hete állandóan csak készülnek. Igaz – szerinte - nehéz követni, hogy mikor mit akarnak tőlük. Szinte óránként kaptak újabb utasítást. Előbb a telek másik felében lévő H és J épületet kellett kiüríteni és átalakítani a koronavírus gyanús betegek zsilipelésére, fogadására. Úgy volt, hogy a főépület marad a frissen amputált, a gerinctörött, az agysérült, illetve a kómás betegeknek. Maradnak az intenzív osztályon a lélegeztetésre szorulók és még némi rehabilitáció is. Csakhogy amikor már szinte elkészültek a két különálló épület átalakításával, jött az újabb utasítás, hogy inkább mégis a főépületet kellene kiüríteni járványügyi célokra. Ez két hete zajlik, szinte készen lettek vele. Üres 233 ágy.

Egy asszony arról beszél, hogy mindez nem volt könnyű, akit csak lehetett haza adtak, még a frissen amputáltakat is. Sok család nem is volt felkészülve arra, hogy neki agysérült beteget kell majd ellátnia. Volt akit próbáltak másik intézménybe áthelyeztetni. Néhány tucatnyi betegük maradt, köztük éber kómások, az összes végtagjukon sérültek, akik olyan ápolásra szorulnak, amit egy család nem képes biztosítani. Volt olyan utasítás is néhány napja, hogy 90-ből 70 ápolót irányítsanak a szomszédos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, ezt valóban nem tudták teljesíteni, mert akkor még itt is sok volt a beteg. További részletek a cikkekben

Legolvasottabb cikkeink