• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Távgyógyító orvosok: vihar a háziorvosi ellátások körül

Lapszemle 2022.05.02 Forrás: feol.hu
Távgyógyító orvosok: vihar a háziorvosi ellátások körül

Az alapellátásban semmilyen, a betegellátást, illetve a betegekkel való személyes találkozást érintő intézkedés nincs hatályban.

Hogyan kell vagy nem kell fogadniuk a betegeket a háziorvosoknak? – merült fel a kérdés egy minap nagy vihart kavart történet kapcsán. Nincs „gumiszabály”, amit méretre igazítva alkalmazhatnak az alapellátásban. „Biztosítani kell a személyes találkozást és a betegvizsgálat lehetőségét a betegek részére, és ez vonatkozik a Covid-gyanús betegekre is” – szögezte le a feol kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A Fejér Megyei Hírlap megkérdezte, jelenleg milyen protokollt kell követniük a háziorvosoknak a betegek fogadása kapcsán, milyen szakmai irányelvek mentén kell vagy éppen nem kell fogadniuk, ellátniuk őket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ erre teljesen egyértelmű választ adott, amelyben szó sincs rugalmasan alkalmazható „gumiszabályokról”, „elrendelt kötelezettségekről”, melyekre a média vagy éppen az állítólagos háziorvosok utalnak. Szó van viszont arról, hogy a „háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátásban a járvány első hulláma során elrendelt korlátozó intézkedéseket az emberi erőforrások minisztere 2020. május 4-től visszavonta. Azóta a járványügyi szabályok és előírások, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott aktuális eljárásrend betartása mellett az alapellátásban semmilyen, a betegellátást, illetve a betegekkel való személyes találkozást érintő intézkedés nincs hatályban. 

Az alapellátás során (is) az egészségügyi szolgáltatási tevékenységet az erre vonatkozó jogszabályok – elsősorban a 4/2000 (II.25.) EüM rendelet – és a szakmai szabályok betartásával kell végezni. Ennek megfelelően egyebek mellett biztosítani kell a személyes találkozást és a betegvizsgálat lehetőségét a betegek részére, és ez vonatkozik a Covid-gyanús betegekre is.” Ezek a kijelentések mindenki számára egyértelműek kell, hogy legyenek: betegnek, sajtónak, háziorvosnak egyaránt. A lényege: éppen úgy kellene működnie ma a háziorvosi ellátásnak, mint a koronavírus-járvány előtt.

Legolvasottabb cikkeink