• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tényleg Magyarország teljesített a legjobban?

Lapszemle MA 06:45 Forrás: Telex
Tényleg Magyarország teljesített a legjobban?

A kérdés a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozik, méghozzá a régiónkban.

Interjút adott a Mandinernek Takács Péter egészségügyi államtitkár, amiben azt mondta: a régióban Magyarország kezelte a legjobban a koronavírus-járványt, és az oltási programunk is Európa legjobbja volt, idézi a Telex.

„A koronavírus-járvány időszakában is mindenki hányta az epét, az élen Szabó Tímeával meg az álmentős Korózs Lajossal, ám egyértelműen kiderült, valójában mennyire szervezettek vagyunk. A védekezés eredményes volt. Az elhamarkodott következtetések helyett érdemes alapul venni a járvány alatti többlethalálozás alakulását az objektív összehasonlításhoz: látható, hogy Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is bőven magasabb volt, mint nálunk. A régióban messze Magyarország teljesített a legjobban, itt volt a legrugalmasabb az ellátás szervezése, így azok is hozzájutottak a kezelésekhez, akik nem a vírus miatt betegedtek meg. Az is tagadhatatlan, hogy véghez vittük Európa legsikeresebb oltási programját” – mondta Takács.

Tény, hogy a régióban összességében Magyarország nem teljesített rosszul. Érdemes ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy európai viszonylatban még mindig a legrosszabb hátsó harmadba férünk csak be többlethalálozás alapján. Érdekes, hogy a legrosszabbul teljesítő harmadban szinte csak egykori kelet-európai, posztkommunista országok találhatók.

Nem tudni, Takács Péter mire értette, hogy Európa legsikeresebb oltási programját vitte véghez Magyarország, de nem nagyon találni olyan mutatót, ami ezt igazolná. Az biztos, hogy lakosságarányosan Magyarország csak a huszonkettedik a sorban 2023 januárjáig számolva, az összesen beadott vakcinák számában pedig értelemszerűen a lakosság mérete miatt szintén nincs az élvonalban.

A legalább két vakcinát kapott felnőttek arányában is inkább a sor végén kullogunk: 2023. január 17-ig a felnőttek 71,5 százaléka volt legalább kétszer beoltva, ami a 24. helyre volt elég az Európai Gazdasági Térség országai között.

Ha csak a 2023–2024-es szezont nézzük, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján a veszélyeztetett demográfiai csoportok oltásában sem járunk az élen, a 60 és 69 év közöttieknek például csak 0,5 százalékát oltották be 2023. szeptember 1. és 2024. április 15. között. Ha a régióban akarunk maradni, a cseheknél ez a szám 7 százalék, a lengyeleknél 3,9, a szlovákoknál 1,1. Ugyanígy nem vagyunk az élvonalban a 70–79 évesek (1,1 százalék), sem a 80 év és afelettiek (1,3 százalék) között.

További részletek a Telexen.