• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tényleg nem lesz nyugdíjunk? Vagy ez azért túlzás?

Lapszemle 2024.05.25 Forrás: bankmonitor.hu
Tényleg nem lesz nyugdíjunk? Vagy ez azért túlzás?

Minden jogosultnak lesz államilag folyósított időskori jövedelme, ám jó eséllyel nem lesz képes tisztes megélhetést biztosítani a többségnek.

Gyakran hallani olyan vélekedést, hogy a mai aktívaknak, pláne a fiataloknak már „nem lesz nyugdíjuk”. De vajon jogos ez az aggodalom, vagy ettől azért nem kell tartani? A bankmonitor.hu bemutatja, mit várhatnak a mai 30-40 évesek az állami nyugdíj intézményétől.

Zuhannak a születésszámok, miközben a várható élettartam egyre növekszik. Ezeknek a természetes következménye, hogy a társadalmunk „korösszetétele” jelentősen átalakul, fokozatosan elöregedünk. A felosztó-kirovó – vagy más néven folyó finanszírozású – nyugdíjrendszer szolgáltatási színvonala ilyen körülmények között jó eséllyel nem lesz fenntartható.

Sokszor olvashatjuk mostanában, hogy a magyar születésszámok történelmi mélypontra estek: 2023-ban már alig 85 200 gyermek született. Ez a valaha volt legalacsonyabb érték, és nagyságrendileg a fele az 1970-es évek közepén mért szinteknek. A Központi Statisztikai Hivatal által közölt előrejelzésekből pedig az is látványosan kirajzolódik, hogy a következő évtizedekben még tovább csökkenhet a 15 évnél fiatalabb gyermekek száma.

Mindeközben az aktív korúak (15-64 évesek) száma is erősen fogyatkozik majd. Ma még jócskán meghaladja a számuk a 6 millió főt, de rövidesen 6 millió alá csökkenhet, néhány évtized múlva pedig az 5 milliós szintet is alulmúlhatja.

Ugyanakkor a 65 év felettiek száma nőni fog! Jelenleg pontosan 2 millió nyugdíjas korú ember él az országban, de ez a két évtized múlva várható csúcsán a 2,3 millió főt is megközelítheti.

A változatlan (65 éves) nyugdíjkorhatár mellett ennyi aktív korú jut majd egy nyugdíjas korú lakosra.

2025-ben: 3,1

2035-ben: 2,9

2045-ben: 2,4

2055-ben: 2,2

2065-ben: 2,2.

Ezeknél a számoknál még alacsonyabb lesz a ténylegesen munkát végző aktívak és a nyugdíjasok aránya, hiszen az aktív korúnak nevezett 15-64 éves korosztály tagjai közül sokan még csak tanulnak, átmenetileg otthon tartózkodnak a gyermekükkel, vagy éppen munkanélküliek.

Lesz nyugdíj – csak nem lehet majd megélni belőle

Felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni ennek a drasztikus elöregedésnek a kiegyensúlyozása érdekében. Vajon emelni kell majd a nyugdíjkorhatárt? Vagy tovább csökkenhet a nyugdíjak értéke? Esetleg az adó- és járulékkulcsok növelése árán biztosítják majd a nyugdíjak kifizethetőségét? Bármelyik utat is járjuk, mindenképpen fájdalmas intézkedésekre kell számítani.

Az viszont egyértelmű túlzás, hogy nem lesz „nyugdíjunk”: hiszen láthattuk, hogy még a 21. század második felében is több millió adófizető lesz az országban. Az ő befizetéseikből minden jogosultnak lesz államilag folyósított időskori jövedelme. Azonban a rendszer jó eséllyel nem lesz képes tisztes megélhetést biztosítani széles rétegek számára.

További részletek a bankmonitor.hu-n