• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tényleg veszélyesek a rákszűrővizsgálatok?

Lapszemle MA 06:25 Forrás: Telex
Tényleg veszélyesek a rákszűrővizsgálatok?

Az első lépcső az, hogy van-e legitim célja a beavatkozásnak, ami a szűrővizsgálatoknál.

Bár egyelőre semmi konkrétat nem tudni a kötelező szűrővizsgálatok bevezetéséről, már most nagy az ellenállás különböző okokra hivatkozva: vannak, akik szerint jogellenes kötelezni valakit ilyen beavatkozásokra; vannak, akik a potenciális káros hatások miatt aggódnak. Körbejártuk, mi a helyzet valójában, írja a Telex

„Van egy egészségügyi önrendelkezési jogunk, ami azt jelenti, hogy saját magunk rendelkezünk a saját testünkkel, mi dönthetjük el azt, hogy milyen vizsgálatokat vagy beavatkozásokat szeretnénk igénybe venni, és milyeneket nem. Ha az állam egy vizsgálatot kötelezővé tesz, az tulajdonképpen beavatkozás ebbe az önrendelkezési jogba. Ez nem feltétlenül jogellenes, vannak olyan esetek, amikor ez lehet jogszerű, de ahhoz, hogy ezt megállapítsuk, egy tesztet kell lefolytatni, aminek több lépcsője van” – mondta a szakértő, hangsúlyozva, hogy egyelőre ez csak egy gondolatkísérlet, és pontosabbat akkor lehet majd mondani a helyzetről, ha a szűrővizsgálatokat valóban kötelező jelleggel bevezetik.

Az első lépcső az, hogy van-e legitim célja a beavatkozásnak, ami a szűrővizsgálatoknál stimmel is: a cél az, hogy a megelőzhető halálozást és a kezelések anyagi terheit az állam csökkentse.

„Az rendben van, hogy az állam felismerte, hogy a szűrővizsgálatokon való alacsony részvétel és a megelőzhető halálok magas száma probléma, és ezt megpróbálja orvosolni. De az nem mindegy, hogy ezt hogyan teszi meg.”

A teszt egy nagyon fontos lépése ezért az, hogy megállapítsuk: ezt a célt az állam milyen intézkedésekkel próbálja elérni. „Egy ilyen nagyon korlátozó beavatkozásnál, mint a szűrővizsgálatok kötelezővé tétele, feltétlenül szükséges-e a cél eléréséhez az, hogy a kötelezés megtörténjen? A TASZ-nál alapvetően azt gondolják, hogy jelenleg nem áll fenn ez a feltétlen szükségesség. Ennek több oka van. Egyrészt az államnak nagy felelőssége van abban, hogy az emberek nem megfelelően tájékozottak a szűrővizsgálatok lehetőségeit és akár veszélyeit illetően. Sőt, az a tapasztalatunk, hogy akik nagyon-nagyon elzárkóznak ezek elől, azok gyakran nem rendelkeznek megfelelő információval arról, hogy miért lenne olyan fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel. Az államnak pedig felelőssége van abban, hogy megfelelően tájékoztassa az állampolgárait, illetve hogy ösztönözze őket arra, hogy részt vegyenek ezeken a szűrővizsgálatokon. Szerintük az alapvető ösztönzők alkalmazása lenne az elsődleges feladat, ilyen lehet például maga a tájékoztatás is.”

További részletek a Telexen.