• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Tévhit, hogy egészséges lenne napi egy pohár bor

Lapszemle 2022.01.24 Forrás: qubit.hu
Tévhit, hogy egészséges lenne napi egy pohár bor

A bizonyítékok egyértelműek: az alkoholfogyasztás bármekkora mértékben az egészséges életet kockáztatja.

Egészségügyi szakértők szerint nincs tudományos alapja annak a közbölcsességnek, hogy naponta egy pohár bor jót tenne az egészségünknek - írta a qubit.hu.

A Szív Világszövetség (World Heart Federation) jelentése szerint 2019-ben több mint 2,4 millióan haltak meg az alkoholfogyasztás szövődményei miatt; ez a globális halálesetek 4,3 százalékát teszi ki. A szervezet szerint megbízhatatlanok azok a tanulmányok, amik azt állítják, hogy a kis mennyiségű alkoholfogyasztás jó hatással lehet a szív- és érrendszerre, és azt javasolta az illetékes szervezeteknek, hogy tegyenek meg mindent az alkoholfogyasztás visszaszorításáért.

„Az, hogy az alkoholt úgy mutatják be, mint a mozgalmas társasági élet szükséges velejáróját, elterelte a figyelmet az alkoholfogyasztás kockázatairól, és erről az olyan gyakori, széles körben hangoztatott nézetek is tehetnek, mint az, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás – például a napi egy pohár vörösbor – védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Ezek az állítások a legjobb esetben is félretájékoztatásnak mondhatók, a legrosszabb esetben pedig a szeszipar kísérletének arra, hogy félrevezessék a közvéleményt a termékeik veszélyességével kapcsolatban.” – mondta Monika Arora professzor, a Szív Világszövetség tagja.

A szervezet szerint az alkohol káros pszichoaktív anyag, ami komoly veszélyt jelent az emberi szervezetre nézve. Sorra vették azokat a tanulmányokat, amelyek szerint az alkoholfogyasztás szoros összefüggésben áll olyan betegségekkel, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az emésztési rendellenességek, a sérülések és a súlyos fertőzések.

„A bizonyítékok egyértelműek: az alkoholfogyasztás bármekkora mértékben az egészséges életet kockáztatja. Az ennek ellentmondó kutatások pusztán megfigyeléses kutatásokon alapulnak, amik nem számolnak olyan egyéb tényezőkkel, mint a már meglévő egészségügyi kondíciók, illetve az absztinensnek mondhatók alkoholizmusának története. Ugyanakkor a mai napig nem találtunk rá bizonyítékot, hogy a mérsékelt szeszfogyasztás csökkentené a szívroham kockázatát.” – állapította meg a Szív Világszövetség kutatása.

Legolvasottabb cikkeink