• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztogatás az egészségügyben?

Lapszemle Forrás: Népszava

A fideszes törvénymódosítás előre gondoskodott a tisztogatások, vezetőváltások megkönnyítéséről.

Mára hivatalába rendelte a felügyelete alá tartozó állami intézmények vezetőit az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós tegnap közölte: általános tisztújítást tartanak az általuk fenntartott intézményekben, de nem kell félni, az intézetvezetők közül „többen nyugodtan alhatnak", mert szakmai programjukkal egyetért a tárca. A tömeges vezetőcsere időszerűségét Szócska azzal indokolta: a törvény most ad erre lehetőséget, továbbá komoly átalakítás alatt áll az egészségügy. Ehhez nevezte fontosnak, hogy olyan csapattal induljanak el, amelynek tagjaival együtt tudnak dolgozni a jövőben.

Szócska szerint egy kivétellel minden olyan tisztségre pályázatot írtak ki, ahol erre törvényi kötelezettség, lehetőség volt. A magyarázat ugyanakkor nem teljesen igaz vagy legalábbis nem pontos. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény decemberi módosítása valóban lehetőséget ad a pályáztatásra, aszerint ugyanis januártól közalkalmazottakat csak határozott időre, legfeljebb öt évre lehet vezetőnek kinevezni. A jogszabály hatálybalépésével egyidejűleg a korábbi, határozatlan idejű vezetői megbízások automatikusan legfeljebb öt évre szóló megbízássá alakulnak át.

A fideszes törvénymódosítás azonban előre gondoskodott a tisztogatások, vezetőváltások megkönnyítéséről; február 28-ig pályázatot írhat ki a fenntartó azokra a vezetői pozíciókra, amelyek élén nem kívánja marasztalni a korábban határozatlan időre kinevezett vezetőt.

Szócska azzal magyarázta az általa egyetlen kivételként említett Országos Onkológiai Intézetet, hogy annak szakmai vezetői tisztségét Kásler Miklós tölti be, akinek onkológiai fejlesztési programját „nem kívánták egy pályáztatási procedúrával veszélyeztetni". A többi intézmény működésénél nem lát hasonló aggályokat a vezetők eltávolításában. Az államtitkárral szemben többen azt emelték ki: veszélybe kerülhet az országos betegellátás, ha egyszerre ilyen sok helyről tűnnek el a tapasztalt vezetők, hiszen az ő döntéseik gazdasági és szervezeti szempontból is garanciát nyújtanak a működésre. A Magyar Kórházszövetség válságértekezletet hívott össze a hír hallatán.

Legolvasottabb cikkeink