• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tíz éves az SZTE Sürgősségi Betegellátó Osztálya

Lapszemle 2024.06.14 Forrás: u-szeged.hu
Tíz éves az SZTE Sürgősségi Betegellátó Osztálya

Az SBO a dél-alföldi betegellátás egyik különleges helyszíne, amelynek ikonikus helikopterleszálló tornya is jelzi, hogy állandó készenlétben végzi munkáját.

Tíz éve fogadja a betegeket szünet nélkül a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztálya. A 2014-ben létrehozott SBO a dél-alföldi betegellátás egyik különleges helyszíne, amelynek ikonikus helikopterleszálló tornya is jelzi, hogy állandó készenlétben végzi munkáját. Az évforduló alkalmából ünnepi tudományos ülést rendeztek az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében, írja az u-szeged.hu

Az ünnepi eseményen Dr. habil. Pető Zoltán egyetemi docens, az SBO osztályvezető orvosa köszöntötte az ülés vendégeit, közöttük Prof. Dr. Kovács Lászlót, az SZTE klinikai központjának alelnökét, Prof. Dr. Lázár György egyetemi tanárt, az SZTE orvosi karának dékánját, Prof. Dr. Baráth Zoltán egyetemi tanárt, az SZTE fogorvosi karának dékánját, valamint a társszakmák nevében előadást tartó egyetemi tanárokat, Prof. Dr. Varga Endrét, az SZTE traumatológiai klinika vezetőjét és Prof. Dr. Klivényi Pétert, az SZTE neurológiai klinika vezetőjét, továbbá a társegyetemek sürgősségi ellátásának vezetőit és a szegedi SBO munkatársait.

Az ülésen Prof. Dr. Kovács László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának alelnöke azt mondta, az SZTE betegellátási munkájában az elmúlt évtizedek legnagyobb intézményi változása volt, amikor 2014-ben megnyílt az SBO. A belgyógyász professzor maga is végigkövette, hogyan telt meg élettel és munkával az osztály; úgy fogalmazott, az SBO munkája időnként heroikus küzdelemmel jár, hiszen a betegellátás belső világa itt találkozik a lakosok sürgős problémáival, ami állandó készenlétet és szervezést igényel a magas minőségű ellátáshoz.

Prof. Dr. Kovács László az Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának vezetése nevében kifejezte, hogy a jövőben is támogatni fogják az SBO munkáját, nagyrabecsüléssel tekintenek a kihívásokkal járó munkát végző orvosok, ápolók iránt, majd jókedvet, kitartást és türelmet kívánt az osztály dolgozóinak.

Ezután Dr. Pető Zoltán adatokkal mutatta be az SBO munkáját. Az osztályhoz évente mintegy 40.000 beteg fordul, ami 10 évre számítva 371.000 beteg ellátását jelenti. A hajnali órákat leszámítva az ellátás szinte minden napszakja forgalmas. Az ellátottak valamennyi korosztályból érkeznek, a betegek több mint a fele 65 év fölötti.

Ami a betegségeket illeti, az SBO életmódunknak és öngondoskodásunknak is tükröt mutat: a 10 év összesített betegséglistájában az alkoholos befolyásoltság igen előkelő helyen áll. Mellette számos olyan betegség is található, amelyeknél odafigyeléssel, tudatosabb életmóddal, szűrővizsgálatokkal valószínűleg el lehetne kerülni az akut állapotot.

Az SBO-n egységes sürgősségi szemlélet szerint, triázs rendszerben fogadják a betegeket, vagyis az eseteket 5 kategóriára, azonnali, kritikus, sürgős, kevésbé sürgős, halasztható ellátási szintre osztják. Dr. Pető Zoltán szerint ez gyorsított betegutakat biztosít az időkritikus betegcsoportoknak, és a kritikus állapotú betegek gyorsabb ellátására törekszik. Az SBO ugyanis nem érkezési sorrendben látja el a betegeket, hanem a kritikus, súlyos eseteket veszi előre és emiatt a kevésbé sürgős, háziorvosnál is ellátható betegek – bár fogadják őket – hosszabb várakozási időre számíthatnak.

További részletek az u-szeged.hu-n

Fotó: u-szegeg.hu