• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több ellátás is helyreállhat a gyarmati kórházban

Lapszemle 2024.02.05 Forrás: nool.hu
Több ellátás is helyreállhat a gyarmati kórházban

Az elmúlt két évben megszűnt vagy veszélybe került tizenegy gyarmati szakellátásból kilenc esetében márciusig lényegében helyreáll a korábbi működés.

A személyi feltételek átmeneti hiánya miatt több szakrendelés is szünetel a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben. A városi képviselő-testület csütörtöki ülésén kedvező fejleményekről számolt be dr. Szabó Géza egészségügyi kapcsolatokért felelős tanácsnok, ezekről pedig összefoglalót közölt a Facebook-oldalán Csach Gábor polgármester. A nool.hu ezt ismerteti.

Tíz hónap szünet után február hónapban a szemészeti műtétek újraindulnak – már a szükséges szemlencséket is megvásárolták, valamint az operáló orvost kiszolgáló személyzet is rendelkezésre áll a feladat ellátásához. A három éve szünetelő bőrgyógyászati járóbeteg-rendelés legkésőbb márciusban ismét működni fog, elsőként a lézer szakrendeléssel. A szeptemberben megszűnt szülészet-nőgyógyászati osztály vonatkozásában az egynapos nőgyógyászati sebészeti tevékenység már januárban elindult heti két műtétes nappal; februártól már heti három napon folyik ez a munka. Márciustól pedig a teljes szakmai spektrum megindulása várható - derült ki.

A polgármester bejegyzéséből kiderült továbbá, hogy az egy éve szünetelő gasztroenterológia-szakellátás márciusban újraindul. A szeptember óta beszűkült traumatológiai rendelések márciustól a munkatársi állomány bővülésével működnek. Az év végén megszűnt reumatológiai rendelés fiatal szakorvossal még februárban heti rendszerességgel elindul. Ennek a tevékenységnek a további bővítése szintén márciusban várható.

„Megoldódott a laboratóriumi és transzfuziológiai területek üzemeltetésének biztosítása, amely a kórházszakmák biztonságos és 24 órás vérellátása miatt nélkülözhetetlen. A sürgősségi ellátás röntgen és CT diagnosztikája rövid időn belül olyan informatikai fejlesztést kap, amely lehetővé teszi a vizsgálatok késedelem nélküli telemedicinális kiértékelését. A vármegyei kórház világszínvonalú onkológiai és sugárterápiás központjával szoros együttműködést alakítanak ki a közeljövőben, hogy például a tüdődaganatos betegek a hosszú várólistás budapesti lehetőségekhez képest gyorsabban kapjanak ellátást Nógrádban” – írta Csach Gábor. 

Két éve nem működik a fájdalomterápiás és a szájsebészeti ellátás Balassagyarmaton, de a polgármesteri tájékoztatás szerint már itt is elindultak a tárgyalások szakemberek bevonásáról. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink