• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több millió magyar kaphat behívót hamarosan

Lapszemle 2024.06.15 Forrás: Pénzcentrum
Több millió magyar kaphat behívót hamarosan

Kérdés, hogy az ellátórendszer készen áll-e a megnövekedett vizsgálatszámokra? Van-e, lesz-e elég orvos az ilyen szűrések elvégzésére?

Örvendetes, hogy akár kötelezően is előírhatják a jövőben a szűrővizsgálatokat a felnőtt magyar lakosság számára is, de azért kérdéses, hogy a megnövekedett vizsgálatszámokra felkészült-e az ellátórendszer - így kommentálta a Pénzcentrumnak Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a kedden elfogadott új egészségügyi salátatörvényt. Az egészségügyi közgazdász azt is elmondta: jó dolog, ha az elhagyott újszülöttek hamar találnak szerető családra, de más irányból még bőven van tennivaló.

Eddig csak 18 év alatt voltak kötelező vizsgálatok és állapotfelmérések, ám ez hamarosan megváltozhat. A törvény szövegében az szerepel, hogy az egészségügyért is felelős miniszter - aki jelenleg Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője - korhatár nélkül előírhatja, hogy bizonyos vizsgálatokon kötelező legyen részt venni.

"Támogatni lehet szakmailag azt, hogy bizonyos vizsgálatokon a nagykorúaknak is kötelező legyen a részvétel. Tippem szerint kötelezővé tehetik a vastagbélrákszűrést 50 és 70 év között, a nők esetében a méhnyakrák- vagy mellrákszűrést, a férfiaknak pedig a prosztatarákszűrést. Még mindig nem vesznek részt elegen ezeken a szűréseken, és sokkal korábban meg lehetne fogni ezeket a betegségeket, ha többen mennének el a szűrésekre. Az már persze más kérdés, hogy az egészségügyi ellátórendszer készen áll-e a megnövekedett vizsgálatszámokra? Van-e, lesz-e elég orvos az ilyen szűrések elvégzésére?" - tette fel a kérdést Rékassy Balázs. A rákos megbetegedések száma nem csak hazánkban, de az EU területén is folyamatosan növekszik.

A törvényben az is benne van, hogy a kórházi ellátás folytonosságának biztosítása érdekében a kórházakban arcfelismerő rendszert vezetnenek be a be- és kiléptetésnél. Ez viszont a szakértő szerint már teljes tévút: rossz gondolat a műtéteket végző orvosokat folyamatos benti készülésre kötelezni.

Az orvos nem csak a kórházban, hanem a saját otthonában is fel tud - és többen is tesznek így - készülni a műtétre. Az orvos munkája nem kizárólag a műtétekből vagy ügyeletekből áll: tanulmányokat, szakirodalmat kell olvasnia, ezt pedig szintén nem mindig a kórházakban teszik meg. Nagyon rossz ötletnek tartom az arcfelismerő rendszer bevezetését - mondta az egészségügyi közgazdász.

További részletek a Pénzcentrumon.