• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Több mint hétszáz orvos érzi úgy, cserbenhagyták

Lapszemle 2020.03.23 Forrás: 24.hu
Több mint hétszáz orvos érzi úgy, cserbenhagyták

A válaszadók 80 százaléka, 931 háziorvos számolt be arról, hogy a rendelőjében nem rendelkezik elegendő felületfertőtlenítővel.

A Háziorvosok Online Szövetségének felmérése szerint a válaszadók nyolctizedének nincs elegendő és megfelelő védőfelszerelése. Már az alap fertőtlenítők beszerzése is nehézkes számukra, a védőruházaté pedig szinte elérhetetlen, írja a 24.hu.

932 orvos töltötte ki a Háziorvosok Online Szövetségének (HAOSZ) felmérését, amelyben az alapellátás járványügyi felkészültségét vizsgálták. A kérdőívek eredményeit a szervezet honlapjára töltötték fel. A HAOSZ elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az alapellátási praxisok milyen készletekkel rendelkeznek, és elegendő segítséget kapnak-e a koronavírus elleni küzdelemhez.

A fertőtlenítésre vonatkozó kérdéseket 931 szakember töltötte ki, több mint 80 százalékuk arról számolt be, hogy felületfertőtlenítőből 1-5 liternyi készlettel rendelkeztek, azonban 62,4 százalékuk szerint három hónapra 6-15 literre lenne szükségük.

A kitöltők 75,4 százalékánál a váróteremben nincsen automata kézfertőtlenítő adagoló, míg 59,2 százaléknak még a rendelőben, nővérszobában sincsen.

85,9 százalék 1-5 liter kézfertőtlenítővel rendelkezett a felvétel idején, míg a többség (78,5 százalék) szerint három hónapra 6-15 literre lenne szükségük. A megkérdezettek több mint háromnegyede (82,1 százalék) látja úgy, hogy nehezített a beszerzés. 75,6 százalék mondta azt, hogy sem a váróban, sem a rendelőben nincsen légfertőtlenítő.

A HAOSZ rákérdezett arra is, hogy az alapellátó orvosok milyen mértékben kaptak segítséget az állami szervektől, illetve az önkormányzattól. Az ábrán a 0 a legrosszabb (egyáltalán nem kapott segítséget), az 5 pedig a legjobb érték (teljes mértékben). A kérdésekre 932-en válaszoltak, összesen 723 orvos értékelte 0-val vagy 1-essel a központi szervek segítségét.

Legolvasottabb cikkeink