• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Több mint tízezer patkányészlelés volt tíz hónap alatt

Lapszemle 2019.06.19 Forrás: Index
Több mint tízezer patkányészlelés volt tíz hónap alatt

A szakember szerint a patkányhelyzet úgy az ötszöröse annak, ami a megengedett határérték.

A budapesti patkánygate tovább gyűrűzik, és miközben nyilvános szakmai vitává fajul, az egyre valószínűbb: a főváros vezetése és az illetékes hatóságok is mulasztottak - írja az index.hu.

Május elején hivatalosan négy kerületben (XIII., V., IX., és XX.) kezdte meg az intenzív rendkívüli patkányirtást a Budapest patkánymentes állapotáért felelős RNBH Konzorcium 11 brigádja, a csapatok tíz hónapon át járják majd a főváros tíz kerületét, 300 milliót költve a munkákra. A patkányirtók elárulták az Indexnek, hogy valójában nem négy, hanem rögtön öt, elsősorban Duna-menti kerületben, csatornáról, csatornára haladva tisztítják meg a terepet az elszaporodott patkánypopulációtól.

Ötszöröse lehet a megengedettnek a fertőzöttség

Takács Zoltán, a konzorciumtag Növényvédő és Kártevőirtó Kft. ügyvezetője szerint a rendkívüli irtás – és a pluszforrás bevonása – elkerülhetetlen volt, és eredményes is lehet, de folyamatosan végzik a "rendes" irtást és a prevenciót is. Visszautasított minden, a szakmai munkájukat érintő kritikát, ahogyan azt is igyekezett cáfolni, hogy a konzorciumot alkotó négy cégnek ne lett volna meg a szükséges tapasztalata és gyakorlata, így a megfelelő referenciája Budapest patkánymentesítési munkájának ellátásához.

Takács azt is elmondta, a 300 milliós rendkívüli irtáshoz a csatornakezelési technológiát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai írták elő a konzorciumnak, ők is ellenőrzik a folyamatokat. Így például azt, hogy a "tisztításra" kijelölt utcák komplett kezelésének három hetes üteme tartható-e, a visszaellenőrzések milyen fertőzöttségi adatokról tanúskodnak. Havonta ellenőrzik az elvégzett munkát, és csak ha jóváhagyják, úgy juthat az RNBH as pluszforrás havi részleteihez, mondta.

Takács Zoltán odaadta az Indexnek a hozzájuk tavaly július óta beérkezett bejelentések teljes adatsorát is. Ebből derült ki, hogy tíz hónap alatt több mint tízezerszer (10414) keresték fel bejelentők valamilyen formában – telefonon vagy emailben – az rnbh konzorciumot, amely minden esetben 48 órán belül kiment a helyszínre, ellenőrzést végzett, csapdákat helyezett ki, majd utókövetéses helyszíni szemléket is tartottak ugyanennyi bejelentési helyszínen. A szakember beszámolt arról, hogy minden esetben csapdákat helyeznek ki, a patkányészlelés környékén pedig - elsősorban az érintett utcát kell érteni ezen -, a csatornát is ellenőrzik és ott is irtanak.

Beszámolójából kiderült, erőt próbáló feladat elé állította őket Budapest: összehasonlításképpen Takács elmondta, az általa vezetett cég évek óta látja el Kecskemét patkánymentesítését, ahol évente legfeljebb 40 bejelentést kapnak, 2018-ban például 26 érkezett be. Ezzel szemben Budapesten egyetlen hónap alatt csak egy kerületből ennek többszörösével szembesültek már tavaly nyáron is, Takács maga is eljárt hétvégente ezek ellenőrzésére, saját szemmel mérte fel Budapest patkányfertőzöttségét, és erejükön felül dolgoztak a patkányok visszaszorításán.

Noha a bejelentések ledolgozásával szerinte utolérték magukat, a napi munka sokkal súlyosabb jeleit adta a valós patkányhelyzetnek. Ami súlyos, megítélése szerint úgy az ötszöröse annak, ami a szerződésük szerint a megengedett határérték, azaz a patkánymentes fővárosi állapot lenne.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink