• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Több száz beteget bármikor el tudunk helyezni

Lapszemle 2020.02.27 Forrás: Index
Több száz beteget bármikor el tudunk helyezni

Első körben egyágyas, illetve kohorsz-izolációban több száz beteget el tudnak helyezni, és ha Budapest nem bírja, akkor lépnek be a vidéki infektológiák.

A "végtelenségig bővíthető" az ágyszám, amely a koronavírusos megbetegedések kezeléséhez szükségesek, közölte Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa és Müller Cecília országos tisztifőorvos közös tájékoztatójukon az Index szerint.

A Szent Lászlóban bőséges a hely, a rendszer felállt, mondta Müller. Első körben egyágyas illetve kohorsz-izolációban (Az igazoltan azonos kórokozóval fertőzött betegek egy kórteremben történő elhelyezése) több száz beteget el tudnak helyezni, és ha Budapest nem bírja, akkor lépnek be a vidéki kórházak az infektológiai ágyakkal. A halasztható ellátások is halasztódhatnak, a skála egészen a szükségkórházakig terjed. Ez egy fokozatosan felépített és bővülő rendszer, nem lehet ágyszámot mondani, mert a végtelenségig bővíthető ez, tette hozzá. A László Kórház pavilonos rendszer, újabb és újabb, egymáshoz nem kapcsolódó pavilonokat lehetne erre felhasználni.

A terv az, hogy "karanténban" viszont nem kórházban helyeznék el a "kontaktnak minősülő" embereket. (Hogy kik ők, arról lejjebb lesz még szó.) Erre számos lehetőség van, a Katasztrófavédelemtől is kaptak potenciális objektumokat. Hotelszerű, motelszerű ingatlanokról van szó.

Arról, hogy minősül a gyanús, valószínűsített illetve igazolt esetnek, illetve mi az eljárásrend, arról pont most frissítették az eljárásrendet, mondta.

Gyanús továbbra is az, aki 38 feletti lázzal küzd, 14 napon belül olyan területen járt, ahol a "közösségi terjedés lehetősége adott" (ez most épp Kína, Szingapúr, Hong Kong, Japán, Dél-Korea, Irán, Olaszország 4 tartománya (Piemont, Veneto, Emilia Romagna, Lombardia), illetve kórházi kezelésre szorul. 

Ha mindez a háziorvosnál, háziorvosi ügyeleten merül fel, akkor az első ellátó értesíti a járási hivatal népegészségügyi osztályát, amely szól a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Az NNK dönt, valóban gyanús-e az eset. Müller hangsúlyozta, sok esetben tünetmentesen zajlik le a betegség, ám

TÜNETEK NÉLKÜL SENKI NEM MINŐSÜLHET GYANÚS ESETNEK.

Legolvasottabb cikkeink