• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tömeges lett itthon a gyermektelenség

Lapszemle MA 06:43 Forrás: valaszonline.hu
Tömeges lett itthon a gyermektelenség

Párt találni sem könnyű, ha a magányos férfiak vidéken élnek, a szingli nők meg a nagyvárosokban.

Soha nem jött a világra olyan kevés gyerek, mint idén az első félévben: júniusban megyénként naponta átlagosan mindössze 10 baba született. A 40-49 évesek között több a gyermektelen, mint a nagycsaládos. A családi adókedvezmény jövő évre ígért megduplázása ennek ellenére továbbra is a legalább háromgyerekeseket részesíti előnyben – csakhogy fiatalok tízezreinél már az első gyerek sem születik meg. Nem csoda: párt találni sem könnyű, ha a magányos férfiak vidéken élnek, a szingli nők meg a nagyvárosokban. Nagyon fogy a magyar. A VálaszOnline megmutatja, miért. 

A gyermektelenség öngerjesztő folyamat. Ha a gyerekesek aránya jelentősen csökken egy társadalomban, akkor a szomszédok hangot adnak annak, hogy zavarónak érzik a gyerekzajt, aláírásokat gyűjtenek a játszóterek építése ellen. Az emberek olyan repülővel akarnak utazni, amire nem engednek fel nyűgös gyerekeket, felnőttbarát szálloda címeket grundolnak és az éttermekben felárat számolnak fel a rosszul viselkedő kölykök után. 

Mindezek ismeretében kulcskérdés: érvényes-e még a 2012-ben elhunyt demográfus, Kopp Mária által megfogalmazott alapelv, hogy a családpolitika legfőbb feladata és eszköze megteremteni a lehetőséget a vágyott gyerekek megszületésére? Egyre kevéssé: a tudatos gyermektelenséget tervezők véleményének megváltoztatására ezek a módszerek alig alkalmasak. 

Azok körében viszont, akik családra vágynak, egyre nagyobb lesz a családtámogatás jelentősége. Az idei első félévi adatok valószínűsítik, hogy Magyarország a korábban vártnál is súlyosabb demográfiai katasztrófába süllyed. Az eddigi népesedési előszámítások közül az alacsony termékenységű forgatókönyv felé (vagy inkább alá) sodródunk, amely szerint 2070-ig folyamatosan csökkenő népességszámmal kell számolnunk, hazánk lakossága akár hatmillió főre is zuhanhat. A csökkenés mértéke egyre gyorsul majd, már most is a lélektani határoz közelítünk. Hazánk népessége idén januárban 9 millió 580 ezer fő volt, ez azóta a születések és a halálozások különbsége miatt még 24 ezer fővel visszaesett. Rövidesen már csak kilenc és fél millióan leszünk. 

A termékeny korosztályok létszáma rohamosan zsugorodik, mert a korábbi népes generációk helyét mostanában veszik át a „Bokros-babák”, az 1996-os megszorítások utáni kisebb létszámú évjáratok.

A tudatos és a nem akaratlagos gyermektelenség akár harmadolhatja, vagy le is felezheti körükben a potenciális szülők számát. Minden korábbinál fontosabb tehát ösztönzésük a gyerekvállalásra. 

További részlete a valaszonline.hu-n